Видове покриви на къщи

Има много нюанси и важни моменти в изграждането на всяка къща (независимо дали е голямо селско имение или малка лятна къща за летни вили), всеки елемент от къщата трябва да бъде обмислен и избран разумно. Един от основните компоненти на всяка сграда е покривът, тъй като предпазва къщата от студ и лошо време и я прави цялостна и здрава.

В тази статия ще говорим какви са видовете покриви на къщите. Основната характеристика за класифициране на покривите е тяхното конструктивно решение, а на второ място покривите могат да бъдат групирани според материали (например покрив от поликарбонат, покрив от тръстика или метален покрив). Имайте предвид, че основните материали за покриви днес са метални плочки, ондулин, шисти и велпапе (цената, както и цената на монтажните работи, до голяма степен зависят от материала). Ако строите къща сами и искате да направите покрив със собствените си ръце, тогава трябва внимателно да се запознаете с техните видове, за да направите правилния избор, препоръчваме също да четете тематични сайтове, да гледате снимки и видеоклипове на тази тема. Така че, ако материалът за покрива е по-разбираем въпрос, тогава дизайнът изисква повече внимание.

Видове скатни покриви
Тъй като основната задача на всеки покрив е да предпазва къщата от валежи (от дъжд и сняг), а в нашите климатични условия валежите са често явление, следователно типовете скатни покриви са много популярни, върху които не се задържа вода и сняг. Също така е много удобно, че броят на склоновете не влияе по никакъв начин на експлоатационните свойства. В тази група могат да се разграничат няколко подвида:

наклонен към
фронтон
шатни покриви.
Традиционно се смята, че едноскатната версия се използва за стопански постройки и нежилищни сгради, докато опциите с двоен наклон и четири наклона се използват при изграждането на къщи. Най-простото конструктивно решение по време на строителството е изграждането на двускатен покрив с неотопляем (студен) таван. Именно простотата на издигането на този тип покрив го прави толкова популярен сред архитекти и строители.

Мансардни покриви
Ако искате да превърнете тавана в жилищно пространство, като по този начин увеличите вътрешната площ на къщата, без да я разширявате външно, тогава решението за мансарден покрив е идеално за вас. Тази опция обаче е по-скъпа, изграждането на таванско помещение може да отнеме до 20% от бюджета от общото строителство на къща. Допълнителните разходи са свързани основно с това, че покривът трябва да бъде хидроизолиран и изолиран, за да може таванското помещение да бъде пълноценно и жилищно. Също така, често има желание и необходимост да се направят прозорци в покрива на тавана, което е по-трудно и по-скъпо от инсталирането на прозорци в стените на къщата. Също така ще е необходимо да се укрепи цялата структура на фермата, тъй като теглото на покрива ще се увеличи поради изолация и допълнителни щайги. Предимството на мансардния покрив е, че неговото подреждане може да се извърши бавно, след приключване на всички основни работи по изграждането на къщата. Също така е важно да запомните кофража и изграждането на покриви със собствените си ръце.