Гръмоотвод за вашия покрив

На нашата планета непрекъснато се случват гръмотевични бури и според експерти всяка секунда около сто светкавици удрят земята, а това е куп енергия от около 200 хиляди ампера, който лесно може да унищожи имуществото ви. Така че помислете как да защитите дома си от мълнии и следователно от разходи. Вероятно всеки знае кой е изобретил гръмоотвода. И ако не, запомнете – това е Бенджамин Франклин, който е изобразен върху 100-доларова банкнота, която сигурно всеки е виждал. Гръмоотводът лесно ще ви помогне да се предпазите от мълнии, а инсталирането на оборудване на покрива е всичко, което се изисква от вас – и вашият дом е в безопасност при всяка, дори и най-ужасната гръмотевична буря! Също така е важно да знаете как да изградите мансарден покрив и как правилно да го монтирате.

Разбира се, наричайки гръмоотвода гръмоотвод, малко се заблуждаваме, защото гръмотевицата е звук, а самата мълния носи опасност. Името гръмоотвод обаче не се е вкоренило и в тази статия ще наречем гръмоотвода гръмоотвод.

Гръмоотводът се състои от три части – гръмоотвод, наклонен проводник и заземяващ електрод. Когато гръмотевична буря започне и внезапно се появи светкавица близо до къщата ви с намерение да я унищожи и да запали пожар, тя се разсейва и удря не в къщата, а в гръмоотвода. Гръмоотводът, готов за това, подава ток към низходящия проводник, а последният към заземителния проводник, а от заземителния проводник токът отива в дебелината на почвата, където не вреди на никого. Защо мълния удря гръмоотвод? Не забравяйте, че мълнията, ако я погледнете много просто, е искра, същата като тази, която скача при късо съединение, но много повече. Пробива между “плюс” и “минус”, а “минус” може да бъде вашата къща. Но електричеството има своя слабост – привлича се към метала, а токът отива към нашия метален гръмоотвод.

От гръмоотвода има спускащ проводник – това е проводник с препоръчителна дебелина най-малко 6 мм. Внимавайте да го заварите сигурно към гръмоотвода – в края на краищата разрядът от 200 хиляди ампера изобщо не е шега! След това спускащият проводник се спуска от покрива, като се прикрепя към стената със скоби. И те се потапят в земята, където се полага заземяващ електрод на дълбочина около 1-2 м. Може да бъде парче от метална тръба или стоманен лист. Най-добре е тази система да се извърши там, където няма основа и различни градински сгради (навеси, гаражи и т.н.).

Разбира се, най-лесното (но най-скъпото) нещо е да поканите майстор, тъй като той познава по-добре този занаят и отговорността ще падне от вас. Успех и в най-лошото време!