Декинг или метални плочки

Често начинаещите покривни работници се сблъскват с въпроса: “Какъв материал е по-добре да се използва за покривно покритие?” И не идва от нищото.
За начало помислете за по-демократичен вариант – велпапе. Технологията на производство е възможно най-проста: стоманен лист с дебелина от 0,5 до 1,2 мм се подава в машина за щамповане, която образува усилватели с трапецовидна или вълнообразна форма, размерът им варира в зависимост от вида на профилирания лист.

За да придаде на продукта устойчивост на корозия, той се обработва с нанасяне на цинково или алуминиево-цинково покритие, специални полимери. Понякога, за да се осигури максимално ниво на защита, се използва комбинация от цинк и полимер, но тази опция е много по-скъпа и почти идентична по своите свойства с металните плочки. Комбинацията от тези решения ви позволява да защитите метала от естествени влияния, като по този начин значително увеличавате гаранцията и действителния експлоатационен живот.

Предимства на използването на покривен профил
Безспорните предимства на профила са:

Най-високите показатели за устойчивост на износване на метални плочки, неговата устойчивост на корозия и излагане на ултравиолетови лъчи;
Широка гама от размери, когато профилът може да бъде избран за абсолютно всяка конфигурация на покрива, с най-високо ниво на хидроизолация, тъй като в този случай ще бъде възможно да се направи без вертикални припокривания. Има обаче и малък минус, защото ще трябва да преместите листовете заедно или дори три;
Ниско тегло. Няма да е трудно да доставите покритието на покрива, а също така можете да спестите от щайгата, поради по-ниското натоварване.
Има и обратна страна на монетата: лоша звукоизолация и непредставителен външен вид, виждате, сградите, покрити с листове от велпапе, е по-вероятно да бъдат свързани с промишлени съоръжения, отколкото с жилищни сгради.

Разбира се, основното предимство на този материал е неговият външен вид. В продажба има голямо разнообразие от продукти, които се различават по форма, цвят и текстура, и затова е възможно да се украси почти всяка жилищна сграда: от къща в Алпите до вила в предградията на мегаполис. Единственият недостатък на такъв покрив, тоест метални керемиди, е неговата цена, която е много по-висока от тази на обикновения велпапе. В допълнение, той може да се полага само върху покрив с ъгъл на наклон от 12 градуса или повече, докато профилираният лист няма такива ограничения.