Избор на покривен материал, избор на вид покрив

Строителството е към своя край, остава само да поставите покрива и да направите вътрешната декорация на къщата? Планирате ли да смените стария покрив, но не знаете какъв материал да използвате за собствената си къща или лятна вила? Има няколко критерия, върху които трябва да се съсредоточите в процеса на подбор.

Основните видове покривни материали

Най-голямото търсене и популярност на строителния пазар са:

гъвкави плочки;
композитен покрив;
полимерно-пясъчни наборни плочки;

покривни материали от мед или неръждаема стомана;
метална плочка;
покрив от шисти;
традиционен шисти ;
битум и др.

 

Какви критерии са важни при избора на покривни материали
1. Срок на експлоатация на покрива. Често е невъзможно да се ремонтира покрива. Трайността на покрива като правило зависи не само от качеството на монтажа, но и от вида на използвания материал. Например, средният експлоатационен живот на ондулин е около 25 години, гъвкавите плочки могат да функционират правилно 20-40 години, естествените плочки могат да лежат повече от век.

2. Тип сграда. Изискванията към качеството, надеждността и външния вид на покрива до голяма степен зависят от предназначението на защитената сграда. Издръжливите материали нямат смисъл да се купуват за малка дача, сервизно помещение, но те са важни в капиталовите структури – частни къщи и вили за сезонно или целогодишно ползване.

3. Спецификата на конфигурацията на покрива. Някои материали абсолютно не са подходящи за полагане върху плосък покрив, където висококачественият ролков материал или металните керемиди ще се представят добре. За покриви със сложна конфигурация са по-подходящи подредени материали или гъвкави керемиди.

4. Бюджет. Когато изучавате цените на покривните материали, е важно да запомните, че разходите за закупуването им ще зависят не само от площта на покрива, но и от спецификата на рафтовата система и сложността на монтажа. Най-евтините при покупката се считат за ондулин, керемиди, метални керемиди, велпапе, шисти и др.За полагане на циментово-пясъчни или керамични плочки ще са необходими скъпи системи за ферми.

5. Дизайн. Разбира се, има значение, защото цялостният външен вид на вашия дом ще зависи от избора на покривен материал. Добре е, ако покривът е съчетан по стил и цвят с общия стил на строителство, фасадна декорация и околния пейзаж на двора.

6. Монтажни характеристики. Ако планирате сами да поставите покрива, използвайте материали, които са по-прости и по-универсални в зидарията. Определени видове покриви трябва да се полагат само от специализирани екипи със съответното ниво на опит и квалификация.

 

Ако не можете да решите кой материал е най-подходящ за покрива, използвайте възможността за професионален съвет по този въпрос.

Ремонт на покриви

Ако все още не сте намерили бригада за ремонт на покриви ,  то ние от РобиКомерс ще изпълним всяко Ваше желание.