Изграждаме покрив от ондулин

В съвременния свят има огромно количество покривни материали. Сред тях ондулинът е особено популярен. Този материал изглежда много хубаво на покрива, много пъти по-добре от невзрачни, сиви шисти. Разнообразието от цветове показва ширината на цветовия спектър на ондулин, а покривите, покрити с него, имат елегантен вид.

В Европа ондулинът се появява в средата на 40-те години на миналия век. От 1944 г. започва производството му във Франция.

Ондулинът е покривен материал от лист, вълнообразна форма, състоящ се от целулоза, която е импрегнирана с битумна смола със специални полимерни добавки и багрило. Минусите на ондулина са трудни за намиране. Може би единственият недостатък на покрива от ондулин може да се счита за външния вид, този материал остарява сградите.

Най-важното предимство на ондулина е неговото тегло. Стандартният размер на ондулинов лист е 2×0,96 m, площта на покритие е 1,92 m2, дебелината е 3 mm, а теглото е 6,5 kg. Ако разгледаме подобен покривен материал – шисти, с размери 1,75×1,13 m, площ от ​​​​1,98 m2 и тегло 26 kg, тогава можем да заключим, че със същата площ на покритие, ондулинов лист е 4 пъти по-лек от шисти лист.

Например, нека вземем проект на къща 6×6 метра с двускатен покрив. Площта на покрива ще бъде приблизително 60 m2. Ако при полагане на покрива се вземе предвид площта на припокриване, тогава ще са необходими 44 листа ондулин, общото тегло на всички листове ще бъде 286 кг, шисти, например, повече от един тон. Производителите на този покривен материал твърдят, че е доста издръжлив. Гаранционният срок на обслужване е 15 години при спазване на всички правила и норми за монтаж на покрива. Важно е да запомните за системата на таванските ферми и приливите на покрива.

Ондулинът, в сравнение с материал, който има едно производно (например с битумен покривен материал), има най-висока устойчивост на топлина и студ поради своята целулозна основа и полимерни добавки. За да се монтира покривът на ондулин, е необходимо да се подготви солидна щайга за полагане на листове. Покритите в пълно съответствие с всички норми и правила покриви са в състояние лесно да издържат на гъстата снежна покривка на суровите зими.

Ондулин също има отлична биологична устойчивост на микроорганизми, гъбички и бактерии, устойчив на киселинно-алкални среди и петролни продукти.

Ако вземем предвид цената на покривния материал от ондулин, тогава тя е сравнително ниска, но е по-ниска от обикновените листови шисти, чиято цена на лист е около една трета по-ниска от цената на ондулинов лист.

Като направим заключение, можем да отбележим следното: ако направите избор в полза на най-лекия и красив, биологично и химически стабилен материал, подходящ за използване дори в нашите климатични условия, тогава това без съмнение е ондулин. Придава красив вид и завършеност на сградата, освен това, ако е изграден покрив от ондулин.