Изграждане комин на покрива

С течение на времето конструкцията стига до логичното си заключение и се налага инсталиране на отоплително оборудване, различни видове котли, изграждане на камина или печка. Всяко отоплително оборудване изисква на покрива да бъде изграден комин, който се отстранява през тавана и покрива при спазване на всички норми и правила.

На първо място, в строителния проект трябва да се отдели място за изграждане на отоплително оборудване, съответно камина, печка и тръба. Под мястото на планираната конструкция трябва да има надеждна основа, а над мястото, където ще бъде разположена тръбата, не трябва да има много тавани, греди и комуникации.

Тръбата трябва да е дълга и права. Запомнете: колкото по-дълга и по-права е изградена тръбата, толкова по-добра ще бъде тягата в нея, но ефективността ще бъде по-ниска. Ето защо е наложително да се постигне баланс между добро сцепление и максимален топлопренос.

Има зависимост на сцеплението от вятъра. Вятърът духа над тръбата и постоянно променя посоката си, но трябва да бъде насочен нагоре, като същевременно създава разреждане на въздуха, което допринася за увеличаване на тягата. За да направите това, използвайте малко удължение на тръбата. Той разрязва въздушните потоци на две части, едната от които отива под среза на тръбата, а другата – над и нагоре.

Тръбата трябва да се постави по-близо до билото на покрива, но най-добре върху него.При правене на отвор за тръбата в тавана трябва да се спазват противопожарните мерки. Тръбата трябва да бъде най-малко 25 см от конструкции, които са защитени от пожар. Често се оставя празнина, която е затворена отдолу с огнеупорна облицовка и покрита с експандирана глина отгоре. Така топлият въздух не прониква в тавана. Също така е важно да изберете правилната изолация за покрива, особено ако покривът е ондулин.

Много по-трудно е да премахнете тръбата през конструкцията на покрива и покрива. Разстоянието между тръбата и гредите също трябва да бъде най-малко 25-30 см. Ако покривният материал е запалим, тогава трябва да се спазва и пожарната междина. Положението е различно с незапалимия покривен материал, достатъчно е пролука от няколко сантиметра.

Най-важната стъпка в процеса при издигане на комин на покрив, след като е бил извън покрива, е да се осигури неговата защита от влага. За да се предпази тръбата от водата, която се стича надолу по покрива, е направен специален дробилник, с помощта на който водата се отклонява в различни посоки. За плоски покриви е много лесно да се направи, достатъчно е да огънете лист от калай с необходимия размер и да го поставите под покривния лист, разположен над тръбата. За покриви, изработени от оребрен материал, могат да се използват фибростъкло и епоксидна смола, с които лесно можете да залепите калника към всякакъв вид покрив. Ако в покрива се използва шисти, калникът се закрепва лесно с лепила на циментова основа и високотемпературни шпакловки.