Изграждане на сводест покрив със собствените си ръце

Покривите под формата на куполи и арки най-често се срещат в обществени сгради: като плувни басейни, зимни градини, стадиони или изложбени галерии. Но в момента има тенденция към използването на такива покриви в частното строителство, тъй като те буквално привличат вниманието и създават необичайна атмосфера в помещенията. В допълнение, изграждането на тази конструкция може да се извърши ръчно.

Кои покриви се различават от скатните не само по външен вид, но и по редица предимства:

уникален атрактивен външен вид;
поради формата си, те имат повишена устойчивост на ветрови натоварвания;
върху тях не се образуват отлагания от снежна покривка;
прозрачен сводест покрив ще създаде допълнителна естествена светлина, което ще спести консумация на електроенергия;
сводестият покрив придава на сградата вид на античност както извън помещението, така и вътре в него;
вътре в помещението се генерира голям обем въздух, който по правило има благоприятен ефект върху благосъстоянието на хората.
Дизайн
Носещите конструкции за такива покриви могат да бъдат направени от извити метални, дървени или бетонни конструкции, направени под формата на арки или ферми. Възможно е да се използват бетонни конструкции като носещи конструкции, но за частни къщи това е неоправдано поради повишената цена на материалите, трудностите при транспортиране и голямото тегло. Също така ще е необходимо да се изградят основа и стени с повишена якост, така че да могат да издържат на бетонната конструкция. Ще ви трябва и специално подемно оборудване, за да инсталирате фермата. Всичко това ще доведе до увеличаване на разходите за строителство.

Сред най-подходящите опции за покриви са стъкло, прозрачен шисти, пчелна пита или листов поликарбонат. Ако решите да направите покрива непрозрачен, тогава можете да използвате, например, поцинкована стомана или мед.

Поликарбонатът ви позволява да направите неподвижен покрив над малки помещения. Той се поддава добре на огъване и се използва за придаване на различни форми на покриви.