Изграждане на скатен покрив – препоръки и съвети

Когато възникне въпросът за избора на формата на покрива, много строители и собственици на частни къщи са все по-склонни към такъв тип като мансарден скатен покрив. И това изобщо не е изненадващо. Къща със скатен покрив изглежда страхотно и има най-ефективното разпределение на вътрешното пространство под целия покрив. Счупеният мансарден покрив не е най-лесният вариант, така че ще го разгледаме по-подробно и ще се опитаме да разберем какви са неговите предимства, как да проектираме и изградим този тип покрив.

Счупен мансарден покрив – модна тенденция или доказана практичност?

Буквално, където и да погледнете, навсякъде можете да видите изобилие от къщи с мансардни покриви. Какво е това, почит към модата, която дойде при нас от запад, или е просто много удобен тип покрив, който ви позволява да създадете допълнително пространство под формата на друг етаж?

Изборът на този тип покрив има много предимства. Но си струва да се има предвид, че изграждането на такива покриви е много сложен процес. За да построите къща с скатен покрив, е необходимо да проектирате всеки етап от бъдещата работа, внимателно да проверите всичко и да изчислите натоварването, както и да направите всичко в съответствие с всички строителни норми.

За да бъде изграден скатен покрив при спазване на всички норми и технологии, е необходимо в строителството да участват само професионалисти, които вече имат богат опит в изграждането на този тип покриви.

Счупен и мансарден – един и същи тип покрив?
Да, вярно е. Скатен покрив е същия тип покрив като мансарда. (Снимки на мансарден скатен покрив на сайта).

Съществуващи спорове относно естетическата привлекателност на определен тип покрив: фронтон, палатка или мансарда. Някои смятат, че двускатните покриви са по-привлекателни, но не разпознават мансардните. Техните опоненти казват, че мансардният тип покрив е най-добрият, тъй като е по-практичен, че четирискатен или двускатен скатен покрив ви позволява да създадете допълнително пространство.
Както и да е, спорът за това е напълно безсмислен, тъй като всеки харесва своя тип покриви. Нека да разгледаме по-добре къде е по-добре да използваме покривни форми от счупен тип? Такива покриви могат да бъдат намерени преди всичко там, където къщите имат относително голяма ширина.

Най-оптималният размер на къщата за инсталиране на такъв покрив трябва да бъде с ширина не повече от 6 метра. Ако къщата е по-широка, тогава възможността за създаване на по-надеждна и способна да издържи тежки натоварвания на системата за ферми вече е ограничена.