Изолация на покрива на банята “Направи си сам”.

Популярността на баните “направи си сам” в частна зона набира скорост. Но това е много отговорна работа, защото без условия на температура и влажност парната баня няма да донесе удоволствие. Ето защо е важно не само да се изградят правилно стените, но и да се изолира покривът. Това ще осигури необходимата влажност и ще поддържа температурата. Самоизолацията на покрива няма да бъде твърде досадна или отнемаща време задача. Основното нещо е да разберете технологията и да разберете как и как правилно да изолирате покрива за баня със собствените си ръце.

Затопляне и нагреватели
За да изолирате правилно покрива, е необходимо да решите следните въпроси:

Какъв вид изолация да използвате? Зависи от какви материали е изградена вашата баня. Затоплянето може да се извърши с филц или мъх, насипни или разпенени съвременни материали.
Какъв вид изолация? Тук изборът ще зависи от конструктивните характеристики на покривния пай. Има два варианта – изолация отвътре и отвън. По правило първият вариант е за предпочитане. Но ако това не успее, тогава се използва вторият.
Материалите, използвани за изолация на покрива на банята, трябва да отговарят на определени изисквания:

устойчивост на високи температури;
устойчивост на влага;
устойчивост на мухъл и гниене;
устойчивост на деформация;
екологичност;
Като изолация могат да се използват меки материали. Говорим за традиционните естествени пухчета, филц, мъх. Използват се за дървени сгради. Предимството на такива материали е, че те са екологични. Но те имат сериозни недостатъци – могат да изгният и в крайна сметка да се превърнат в дом за насекоми.

Следващата категория нагреватели са естествени насипни. Те включват глина и пръст. Подходящи са за сгради от дърво и тухла. Отново, плюс тях в екологичността. Но недостатъците са сложността на работата. Дългото и трудоемко затопляне с глина се усложнява от необходимостта от използване на слама като допълнителен материал при работа.

Сред съвременните материали за изолация могат да се назоват течни – суспензии под формата на разпенени гранули. Могат да се използват във всяка сграда.

Но най-популярното все още е използването на безвредна и евтина пяна, ековата и запълване. Тези материали са подходящи както за дървени, така и за тухлени бани.