Изолация на покрива на дървена къща – съвети от професионалисти

Основната функция на всеки покрив е да предпазва сградата от всякакви атмосферни явления. Въз основа на това става ясно, че изолацията на покрива е неизбежен процес. Освен това изисква задълбочен подход, в противен случай покривът няма да продължи дълго. И ако вземем предвид покрива на селска къща, който по същество е индикатор за енергийната ефективност на сградата, тогава неговите топлоизолационни свойства трябва да имат много високо ниво на качество и да предотвратяват излизането на топлина от къщата , в противен случай стаята ще трябва да се нагрява многократно повече. Тъй като днес стана много популярно да се строят селски къщи от дърво, решихме да посветим нашата статия на въпроса как да изолираме покрива на дървена къща?

Трябва да се каже, че процесът на изолация на покрива на дървена сграда и процесът на изолация на каменна конструкция не се различават много един от друг. Въпреки това все още съществуват някои нюанси на различията. Но ние ще се съсредоточим върху въпроса за изолацията на покривите на дървени къщи.

Какъв товар трябва да издържи покривът?
Експлоатираният дървен покрив е постоянно изложен на такива фактори:

Внезапни колебания в температурата на въздуха.
Вятър, упражняващ физическа активност.
Валежите причиняват щети – сняг, дъжд, градушка.
В допълнение към това натоварване, системата за ферми на къщата трябва да издържи теглото на самия покрив и, разбира се, изолационния слой. Тези фактори трябва да се вземат предвид преди да изградите покрив и да се заемете с неговата топлоизолация!

Какви аспекти трябва да имате предвид, когато изолирате покрив?
И така, по отношение на основния въпрос – изолацията на покрива на дървена къща – тогава ще разгледаме изолацията на два популярни вида покриви – плосък покрив и скатен.

 

Първото нещо, което трябва да знаете за устройството за топлоизолация, е, че този процес трябва да се извърши някъде след шест месеца или може би повече, след като дървената къща се свие.

Второ, трябва да забравите за понятието “икономика”. Само висококачествена покривна изолация, изработена от добри скъпи материали, ще ви осигури надеждна защита от същия вятър.

Трето – преди да започнете работа по изолация, трябва внимателно да проверите гредите и таваните, да идентифицирате (ако има такива) дефекти, които обикновено се появяват по време на свиване.

Четвъртият аспект е таванското помещение на къщата. Начинът на изолация на покрива също зависи от това дали ще се използва таванското пространство. При планиране на нежилищен, така да се каже, „студен“ таван, топлоизолацията се изисква само за тавана отвътре на къщата или за таванския етаж. В проекта на къщата, където е предвиден тавански жилищен етаж, винаги се планира да се изолира не само пода, но и покрива отвътре и отвън.