Изолация на покрива отвътре: материали, характеристики, съвети, методи

За да се изолира покривът на дървена къща отвътре, са подходящи различни материали. Разширената глина се счита за доста ефективна изолация, която ще бъде възможно да се приложи, ако покривът е наклонен и неизползван. С други думи, посещенията на покривите трябва да бъдат ограничени, тъй като “хлабавият” слой материал ще предотврати ходенето по него, а честото утъпкване може да доведе до появата на различни просеки. Тъй като проникването на студ става отстрани на покрива, тогава изолацията с експандирана глина, лежаща под краката, ще бъде безполезно действие, неподходящо за оборудване на технически и жилищни помещения или таванска конструкция.

За да се извърши топлоизолация на експлоатиран покрив, като нагревател на таваните трябва да се използва минерална вата. В този случай ще е необходимо да се монтира щайгата от греда, чиято дебелина трябва да съответства на изолационния слой, който се полага между прътите на самата щайга. С помощта на ПДЧ или друг слой твърд материал се прави декингът, което може да се направи и с помощта на пенополистирол, през който може да премине циментова замазка. След това плътно положените листове не изискват използването на щайги.

За да изолирате качествено мансарден покрив отвътре или който и да е друг, ще ви трябва или листов материал (пяна или експандиран полистирол), или ролков материал (всякакъв вид минерална вата). За да се изолира покривът отвътре с минерална вата чрез обшивка на тавана на помещението, трябва да се използват успоредни редове дървени пръти, а избраният топлоизолационен материал трябва да съответства по дебелина на дебелината на дървена пръчка, дебелината от които зависи от климатичните условия. Същата технология може да се спазва и при изолация отвътре с пяна.

Листовите материали могат да бъдат фиксирани по два начина. Първият е по-малко ефективен поради контакта на гредите с обшивката. Ако обаче се използва пяна или пенополистирол, които не изискват допълнителна обшивка и въздушна междина, тогава декоративната обшивка може да бъде прикрепена директно към гредите, когато се облицова пароизолационен материал под него при изолация на навесен покрив.