Изчисляване на покрива на двускатен покрив – правим го правилно

Най-важната част от дизайна на всяка сграда с устройство за двускатен покрив е системата за ферми и мауерлата. Като се вземе предвид местоположението на тези конкретни конструкции, се изчислява покривът на двускатен покрив.

Двускатният покрив е най-простият тип покрив. И двете повърхности на покрива са под определен наклон по отношение на външните стени на сградата. Благодарение на това става възможно да се осигури естествен отток на разтопен сняг и дъждовна вода. Наклонът на двускатен покрив трябва да надвишава 5°. В допълнение, в някои участъци от покрива, той може да надвишава 60 ° и дори да достигне 90 °.

От това зависи ъгълът на наклона на покривните склонове. Какъв покривен материал е избран, както и върху архитектурните решения и климатичните условия на даден регион. В случаите, когато се използват насипни покривни материали, се монтират повърхности с по-стръмни наклони. Също така е необходимо в региони, които са склонни да имат голямо количество валежи. Наклонен покрив, чийто наклон е по-малък от 10 °, се монтира в случаите, когато метеорологичните условия в района се характеризират с ниски валежи и силни ветрове. Поради малкия ъгъл на наклон е възможно да се намали натоварването и натиска върху конструкцията на покривната конструкция.

Устройството Mauerlat е по-отнемащо време и изискващо определени парични разходи. Въпреки това спестяването в този случай не си струва. Необходимо е внимателно и точно да се изчисли най-оптималния ъгъл на наклон на покрива. В крайна сметка това е, което гарантира надеждността и здравината на цялата конструкция. В съответствие с всички видове норми и правила за техническа и експлоатационна безопасност.

В частното и крайградското строителство двускатният покрив се счита за най-оптималния вариант. Благодарение на доста простата, неусложнена форма на конструкцията, двускатен покрив се издига без много трудности и доста бързо. Освен това, в случай, че бюджетът е ограничен, е напълно възможно самостоятелно да се издигне покрив, без участието на специалисти. Просто казано, възможно е да монтирате двускатен покрив със собствените си ръце. За целта са необходими само основни познания по строителство.

Стандартният двускатен покрив на къщата се състои от две равнини, които се наричат ​​​​наклони. Те са наклонени към външните страни на стените на сградата. Също така, двускатната покривна система включва странични триъгълни елементи, които се наричат ​​фронтони. Тази версия на покрива обикновено се издига на нискоетажни сгради.

Също така, дизайнът на покрив с два наклона предполага наличието на ограждащи и носещи елементи, като: покрив, система за ферми, мауерлат.

Моля, имайте предвид, че в допълнение към основните елементи в конструкцията на двускатен покрив има много допълнителни. Това са стелажи, напречни греди, подпори, дистанционни елементи и други крепежни елементи. Именно с тяхна помощ те предават системата на фермите с допълнителна здравина и твърдост.

Носещите конструктивни елементи поемат по-голямата част от различните атмосферни влияния. Нанася се върху сградата, както и масата на покривната система. Носещи елементи, или по-скоро греди крака и Mauerlat. Разпределете тежестта върху стените и опорите на сградата. Тези елементи трябва да бъдат предмет на най-строгите изисквания за твърдост и здравина. По този начин мауерлатът и гредите са основните носещи елементи на покривната конструкция. Изчисляването на тяхното местоположение и изборът на материал трябва да се подхожда особено отговорно.