Как да защитите покрива си от сняг

Всеки обича снега – лъскав, хрупкав под краката, сняг, който създава прекрасно зимно настроение. Снегът обаче може да бъде сериозен проблем за вашия покрив и ще трябва да се справите с него! Още преди да дойде зимата, трябва да подготвите покрива си за зимния сезон.

Ако имате плосък покрив, ще трябва да поправите, тъй като ще трябва сами да премахнете снега и да се уверите, че нивото на снега не достига критична граница и не ви създава проблеми. Опитайте се да не допускате нивата на сняг по-големи от 0,5 метра, а няколко сантиметра няма да ви причинят неудобства. Покривът изисква специално внимание по време на снеготопенето.

При скатните покриви ситуацията е съвсем различна и има своите плюсове и минуси. Очевиден плюс е, че колкото по-голям е ъгълът на наклон на покрива, толкова по-голямо количество сняг няма да се задържи на покрива и да изчезне. Недостатъкът е, че никога не знаете точно кога и къде ще отиде, а внезапна лавина от сняг може да донесе големи проблеми на вас и вашия имот. Също така водосточните системи и други елементи на покрива страдат от внезапен снеговалеж.

Има изход и няма да ви струва много пари. Монтирайте снегозадържатели в долния край на склона и снегозадържатели по цялата равнина.

Снегозащитните устройства трябва да се монтират в началния етап на изграждането на покрива или върху завършен покрив със специални крепежни елементи. Снегозащитните предпазители обикновено са боядисани и можете да го изберете така, че да съответства на цвета на покрива. Ако имате покрив с ъгъл на наклон над 40 градуса, тогава се препоръчва да инсталирате няколко снегозадържателя. Снегозащитните устройства се монтират директно над вентилационните системи.

Също така е необходимо да предпазите покрива си от неочаквани снеговалежи, за да нямате проблеми. Падащият сняг може да повреди покривните елементи. Задачата на снегозащите е да разпределят равномерно снега по повърхността на покрива и да спрат неконтролирания сняг. Най-добре е да помислите за снегозадържатели, преди да поставите покрив.

Не забравяйте, че периодично е необходимо да проверявате качеството на вашия покрив, да проверявате дали покривът е повреден и, ако е необходимо, да коригирате недостатъците. Не забравяйте, че когато работите по покрива, трябва да бъдете много внимателни, тъй като покривът е зона с висок риск. Ако се чувствате несигурни на покрива, ще бъде по-лесно да се обадите на майстор, който срещу умерено заплащане ще отстрани всички проблеми на покрива ви.