Как да избегнем отклонението на гредата при изграждането на мансарден покрив?

Въпрос
Строя къща от газобетон 6м на 8м вътрешната носеща стена е 8м. Мисля да направя двускатен покрив. Стойките за бар се поставят на разстояние 2 метра една от друга. Вътре носещата стена заема 4 метра, така че се образува празно пространство от 4 метра. Ще положа Mauerlat по стените, както и върху вътрешната стена – в този случай вероятно можете да го наречете лъч. Ето моят въпрос. Една стойка под гредата просто падна върху тази греда на мястото на свободния участък (ще направя Mauerlat от гредата 100×150). Как да направите всичко правилно, така че гредата да не се огъва на правилните места, защото багажникът, както и централните и ъгловите греди ще разчитат на него? (06 ноември 2013 г., Андрей)

Отговор
Монтирането на бедрен покрив е много трудоемко, процесът изисква специални професионални умения. Възможно е да се научите как да поставите покрив, но е много трудно. Затова е най-добре да се обърнете към професионалисти, които знаят кое какво има.

Ако все пак решите сами да инсталирате покрива, ето няколко съвета и алгоритъм за инсталиране:

Първо – закрепваме ъгловите покривни дъски. Прикрепяме единия ръб на дъската на фермата към гребена („хребета“), вторият ъгъл стърчи извън ръба на покрива. Тези дъски стават силовите елементи на покрива.

След това се занимаваме с централните греди. Когато монтирате такива дъски, уверете се, че няма да слязат по стените.

Междинните греди обикновено са прикрепени към билото на покрива и се спускат по склоновете. Имайте предвид, че такива дъски не могат да се използват на бедрата.

Късите греди са важна част от цялата конструкция на фермата, но тяхната дължина може да варира. Те не могат да бъдат прикрепени към билото, но са прикрепени към ъгловите греди под същия ъгъл.

За да може тазобедреният покрив да бъде изграден без недостатъци, вземете сериозно създаването на неговия чертеж и изчислете всички натоварвания върху носещите конструкции. Ето как да направите изчислението:

Първо маркирайте централната линия. Извършваме го в горната част на покрива, която се намира в края на сградата.

След това трябва да изчислите половината от билото и да укрепите първата дъска на гредите.

След това прилагаме релсата с един ръб за измерване до мястото, където вече сме направили маркировката. Вторият ръб е разположен от противоположната страна на стената. Тук имаме междинни греди. ВАЖНО! Закрепваме всичко много здраво и здраво.

След това изчисляваме дължината на надвеса за гредите. Взимаме релса и монтираме ръба й върху външната част на стената, а втората – върху надвеса на покрива, който ще се състои от греди. Измерваме релсата на страничната стена и изчисляваме позицията на междинните греди. Ние също така фиксираме позицията на потенциалните централни греди.

По същия начин правим изчисления за останалите ъгли. Тазобедреният покрив има специална фермова конструкция, всеки елемент от която е равнобедрен триъгълник. За по-точно изчисление използвайте Питагоровата теорема. В мрежата можете дори да намерите десетки видеоклипове, които ще ви помогнат да разберете как да извършите изчисления и да изградите и укрепите битумен покрив, както и да разберете тънкостите на системата за ферми.