Как да изберем дренаж?

Необходима е дренажна система на покрива за събиране и отстраняване на атмосферната влага, която навлиза в покрива. Водата трябва да бъде насочена към определено място. Устройствата с различни канали не се различават по същество. Тяхната система включва тръби, канали, улуци и специални части, които ви позволяват да придадете на дренажа желаната конфигурация.

Нито един покрив не може да мине без дренажна система, тъй като е необходимо да се предотврати навлизането на излишната вода във външните стени на сградата, мазето и основата. Основната функция на канализацията е да осигури сухота на стените на къщата и да предпази насажденията в съседство с къщата от ерозия. Важна е и естетическата му функция. Системата за улуци прави покрива да изглежда завършен. Това е като череша на върха на торта.

Преди да поръчате дренажна система, е необходимо да разберете предимствата и недостатъците на материалите, от които са направени. Нашите предци са правили улуци от глина. През Средновековието те са били различни фигури, във вътрешността на които са били вкарани водосточни тръби. В продължение на стотици години основната структура на канализацията не се е променила. Обхватът на материалите за тяхното производство значително се разшири.

Системите за улуци, изработени от пластмаса, не се страхуват от корозия и алкални агенти. Пластмасата не се влияе значително от температурни колебания (+50/-500C). Този материал не гори и има висока якост на опън при положителни температури. Пластмасовият дренаж е лесен за инсталиране и поддръжка. Високият коефициент на приплъзване предотвратява натрупването на мръсотия. Доволен от разнообразието от форми и цветове на такива улуци, както и отличното звукопоглъщане.

Поцинкованата стомана, от която са направени метални канали, е доста устойчива на корозия. Диапазонът на работните температури за такива улуци е по-широк, отколкото за пластмасовите (+110/-500C). Въпреки това, металният дренаж е по-труден за инсталиране. Той е по-малко пластмасов и звукоизолационните му качества оставят много да се желае.

Медните канали са украса на къщата. С течение на времето материалът потъмнява и се покрива със специален филм – патина. Можете да монтирате такъв дренаж само с помощта на запояване. Медта е скъпа, но изключително издръжлива. Медните улуци са много надеждни. Те могат да издържат до 150 години.

Напречното сечение на всеки дренаж, без значение от какъв материал е направен, може да бъде кръгло или правоъгълно. Метален улей с кръгло сечение ще ви служи по-дълго.