Как да изберем правилната изолация на покрива?

Изразът “изолация на покрива” се отнася до група материали, които са специално предназначени за топлоизолация. Заедно с паро- и водоизолаторите, покривната изолация представлява един вид „пълнеж“ на модерен покрив, който осигурява високи нива на задържане на топлина както за нови, така и за реконструирани къщи.

Нека подчертаем най-популярните материали, използвани като нагреватели:

памучна вата (главно от базалтови влакна) или минерални плочи;
стъклена вата и плочи от фибростъкло;
екструдиран пенополистирол;
други видове ролкова изолация.
Топлоизолацията на покриви от минерална вата (под всякаква форма) трябва да се извършва само с минерални плочи, които са преминали токсикологичен и радиологичен контрол. Ролките и плочите могат да имат различни дебелини, които осигуряват необходимото ниво на топлоизолация: топлоизолационните материали могат да бъдат положени на един слой или на няколко. Също така е важно да знаете за снегозадържателите на покрива. Задържането на сняг е много важно.

Топлоизолацията на покрив от фибростъкло е не по-малко ефективна от другите аналози, но е малко по-евтина. Такава топлоизолация се характеризира с висок коефициент на звукоизолация и задържане на топлина, отлично ниво на звукопоглъщане, както и много ниско тегло.

Топлоизолацията на покрива с екструдиран пенополистирол осигурява почти нулева хигроскопичност (водопоглъщане). Докато изолацията от екструдиран пенополистирол е доста скъпа, тя всъщност спестява малко пари, тъй като елиминира нуждата от скъпи парни бариери и позволява много по-проста вентилационна система.

Въпреки това, значителен недостатък на екструдираната пенополистиролова пяна е нейната запалимост. Огнеупорното импрегниране или допълнителен огнезабавен слой може да реши този проблем.

За скатни покриви се предпочитат еднослойни тънки материали с много висока топлоизолация (екструдиран пенополистирол, еднослойни ролки или леки плочи от минерална вата). За плосък покрив се предпочитат дебели плочи (базалтови влакна, стъклена вата), често на два слоя.

В идеалния случай топлоизолацията на покрива трябва да има висока паропропускливост и ниска водопропускливост. Изолацията на покрива, която отговаря на тези изисквания, позволява на покрива да “диша” и да не изтича, като по този начин осигурява на жилището оптимална влажност.