Как да изгоним птиците под покрива

Птиците са прекрасни същества, санитари в гората, които освобождават растенията от всякакви насекоми. Но освен ползи, те могат да бъдат и вредни. Когато популацията на птици в близост до местата, където живеят хората, се увеличава драстично, те могат да бъдат опасни за хората. Ще ви кажем какви неудобства причиняват птиците, живеещи на тавана на къщата, и ще дадем ефективни методи за справяне с такива съседи.

Жителите на горните етажи на стари къщи постоянно воюват с птици, които скачат на покрива и гнездят на тавана. Ако в първия случай проблемът се крие в тътненето, пеенето на птици и изпражненията, които замърсяват покрива, то във втория случай всичко е много по-сериозно. Освен постоянното шумолене и чуруликане, когато подреждат гнездата си под покрива на къща, птиците вдигат много прах, което може да се отрази неблагоприятно на здравето на хората. Освен това птиците често са преносители на инфекциозни заболявания, тъй като екскрементите им могат да съдържат различни гъбички и бактерии, които са изключително опасни за нас. Така че патогени на заболявания като торулоза, орнитоза и други често живеят в изпражненията на гълъбите. Всички те се предават по въздушно-капков път.

Ако птиците построят гнездата си точно под покрива, това може да наруши вентилацията, което води до преждевременна повреда на покривната конструкция. Например, изолационният слой трябва да бъде добре вентилиран, в противен случай върху него ще се образува влага, което допринася за разрушаването на материала.

По принцип там, където живеят хората, няма място за горски обитатели. Следователно такива съседи трябва незабавно да бъдат изгонени.
На първо място, трябва да разберете, че борбата с птиците не трябва да е насочена към тяхното унищожаване. Ключовото действие тук е да изплашите птиците. Гнездата могат да бъдат премахнати само ако животните представляват реална заплаха за човешкия живот или имущество. В този случай преди премахването на гнездото е задължително да се получи съответното разрешение от отдела по околна среда. Факт е, че според Закона „За опазване на околната среда“ умишленото унищожаване на жилища на птици в естествените им местообитания е строго забранено.

Ако сте убедени, че птиците все още не са имали време да се установят над главата ви, но все още периодично правят неприятни посещения, трябва да се уверите, че птиците не започват следващата си конструкция. Помислете за най-ефективните средства и методи, които ще ви помогнат да държите тези посетители далеч от дома си.