Как да изчислите и да направите фронтон на покрива със собствените си ръце

За да направят бъдещия си дом възможно най-интересен и приятен отвън, собствениците търсят нови решения. Един от тях може да бъде изборът на версията на фронтона. Може да се изпълни под формата на трапец или овал. Освен това, ако имате някои строителни умения, можете самостоятелно да инсталирате конструкцията за двускатен покрив.

Описание и видове фронтони
Фронтонът е горната част на фасадната стена между покривните склонове. Намира се между склоновете на покрива. Има различни варианти за тяхното изпълнение:

С форма на кил – прилича на обърнат кил на кораб. Дойде при нас от древната руска архитектура.
Форма на лък – подобна на дъга или опънат лък.
Полукръгла форма – завършва с полукръгла форма.
Прекъсната форма – в този случай вмъкването на прозорец прекъсва хоризонталния корниз. Ако го няма, тогава горната част се поставя върху колоните, нарича се полуфронтон. Изработена е под формата на щипка, при условие че корнизът напълно отсъства.
Счупена форма. В полученото свободно пространство в горната част на покрива се поставя пиедестал за декорации: например бюст или ваза.
Разплетена форма – предполага наличието на raskrepovki, които са части, изпъкнали напред.
Мъжка форма – сгъната от трупи под формата на триъгълник, която действа като продължение на крайната стена.
Стъпаловидна форма – приема се, че наличието на стъпала става по-малко с придвижването нагоре.
Трапецовидна форма – направена под формата на трапец.
Триъгълна форма, наподобяваща равнобедрен триъгълник.
Основните техники за изработка на фронтон:

Дървените къщи включват изграждането на дървена конструкция. Като материал са подходящи плоскости (дебелина – 3 см). Те се полагат хоризонтално, поставени в междупокривния просвет. Завършете такива конструкции с помощта на фасадна мазилка или украсете с листови материали – например сайдинг.
Спомагателните или неотопляеми помещения позволяват организиране на фронтони под формата на рамкова конструкция, изработена от метална мрежа. За да направите това, от ъглите се сглобява рамка, които са заварени или механично фиксирани към мрежата на веригата. Тази опция е проста и евтина за производство, но не е в състояние да предпази от лоши метеорологични условия.
С малък наклон на покрива в частното строителство се използват довършителни материали за декориране на фронтони – сандвич панели и метален сайдинг. Използването на тези материали ще осигури устойчивост на климатични условия и ще има добър естетически вид. Но недостатъкът на този дизайн е неговата ниска якост. Има възможност за повреда или счупване по време на работа на тавана.
Също така, понякога фронтоните са положени от тухла. Предимството на този дизайн е надеждност и издръжливост. Не се изисква допълнително довършване, ако използвате фасадни тухлени блокове.