Как да подготвим улуци за есенно-зимния период ?

Поддръжката на улуците може да се извърши чрез почистване с мека четка. Трябва да се помни, че не се препоръчва използването на метална четка, която може да причини повреда на улуците. Следващата стъпка е почистване с вода с помощта на градински маркуч или машина за миене под налягане.

Преди предстоящия есенно-зимен период си струва да проверите състоянието на улуците. Правилното им функциониране е гаранция за безопасността на нашия дом, също така ще помогне да се избегнат ненужни финансови разходи, свързани например с ремонт на повредена фасада. След цялостно почистване на дренажните тръби е необходимо да се провери херметичността им, оглеждаме повърхността им, както и дренажните тръби и крепежните елементи на уплътненията, които могат да бъдат унищожени през лятото. Когато видим повреди, си струва да ги импрегнирате със специално разработено решение, което ще помогне да се избегне ръжда. Уплътнете течовете с налични в търговската мрежа уплътнители – полиуретанови, битумни или силиконови.
Есента е времето, когато сме изправени пред огромно количество листа. Опция, която си струва да използвате, са защитните мрежи, които ще предотвратят запушването на дренажните тръби. Често резултатът от пренебрегването на това действие е изливането на дъждовна вода през улуците или залепването и замръзването на сняг върху тях.

Снегът е голяма заплаха за водните пътища. Неговите интензивни валежи и последвалите лавини могат да причинят счупване на улея. Функционален и доказан метод е монтирането на електрически нагревателни кабели, които осигуряват работата на улуците дори при силни студове.

Гореспоменатата поредица от дейности, извършвани два пъти годишно, ще гарантира безпроблемната работа на дренажната система в продължение на много години.