Как да поставите велпапе със собствените си ръце?

Професионалната настилка се доказа перфектно като покривно покритие за къщи. Този материал е направен под формата на твърд метален профилиран лист, който може да издържи много тежки натоварвания. Предимството на този материал е размерът на листовете. Именно това условие е необходимо, за да се направи възможно най-бързо и ефективно гофриран покрив, направен сам.

Доскоро профилираните листове се изработваха само от чист метал. Но днес на пазара можете да намерите велпапе с полимерно покритие. Това покритие има няколко значителни предимства.

Първо, той предпазва материала от действието на естествени валежи от различни видове.

На второ място, разнообразието от цветове прави възможно създаването на всеки дизайн на покрива. И това, както знаете, е неразделна част от строителството. Също така е важно да знаете всичко за проектите за покриви, включително тавански.

Този материал е доста лек и има проста технология за монтаж. Поради това обикновено се полага без участието на специалисти. Но как да инсталирате правилно? Ето някои препоръки от експерти.

Създайте идеално равен наклон на покрива. Това е важно, защото само плосък гофриран покрив може да осигури условия за безпрепятствено и безопасно оттичане на водата.
Изчислете правилно броя на листовете. За да направите това, трябва да изчислите площта на всеки наклон. С двускатен покрив можете да определите площта само на един наклон и просто да умножите получената цифра по две. След това разделете получената площ на площта на ​​​1 лист велпапе. В резултат на това – приблизителното количество необходим материал. Добавете 10-15 процента към тази цифра, тъй като полагането се извършва с припокриване, което заема известна площ. Освен това понякога листът не може да покрие напълно наклона. В този случай трябва да пожертвате друг профилиран лист, като го изрежете по размер. Тази услуга може да ви бъде предоставена в магазина, от който ще закупите този покривен материал. Но ако го направите сами, използвайте мелница или ножици за метал, но в никакъв случай заваряване.
Направете надеждна щайга на фермовата система. Тя трябва да е здрава, със стъпка от 20-40 сантиметра. Не забравяйте, че колкото по-стръмен е покривът, толкова по-малко трябва да бъде разстоянието между летвите в щайгата.
Ако планирате да направите покрива топъл, тогава поставете всички необходими слоеве под профилираните листове (хидроизолация, топлоизолация, пароизолация).
Започнете монтажа от долната част на покрива. Поставете всеки следващ лист, припокривайки предишния.
За закрепване на листовете използвайте обикновени самонарезни винтове. Е, ако са оборудвани със защитни шайби, изработени от гума или пластмаса. По-добре е да пробиете дупка за него, а не да пробивате с пирон или перфоратор.
Закрепете долната част на листа към летвите на щайгата. Това ще предотврати повдигането му от силни ветрове.
Листовете от велпапе не могат да бъдат свързани един с друг. Въпреки че за здравината на връзката можете да използвате комбинирани нитове.
За да повдигнете листа до покрива, трябва да вземете предвид няколко нюанса. Поставете трупите така, че да изглежда да свързват покрива със земята. Поставете лист върху тях. Той се издига до долния ръб, а отгоре трябва да се вдигне и да се постави на място.
Много е важно да не повдигате велпапето при ветровито време със собствените си ръце. По-добре е да използвате оборудване за повдигане.
Както можете да видите, покривът от гофриран тип “направи си сам” не е толкова сложен по отношение на технологията и дизайна. Тук не са необходими сложни инструменти. Покривът, изработен от този издръжлив материал, е надежден и има представителен външен вид.