Как да построите покрив със собствените си ръце

Абсолютно всяка сграда – плевня, вила, къща, дори баня – напълно променя външния си вид, трябва само да промените покрива върху нея. Значението на покрива в живота на сградите не може да бъде надценено. Разпадна ли се вашият ъгъл на фон дьо тена? Няма проблем! Освен ако, разбира се, не се срути допълнително. Има ли пролуки в стените? Това означава, че в къщата е студено, трябва да се отоплява повече. Падат ли врати и прозорци? Подкрепете ги с дъска. Но ако покривът протече, дори мързелив човек ще вземе инструмент и ще се изкачи, за да сложи кръпки.

И проблемът не е, че водата тече по пода в къщата ви. Проблемите с покрива означават, че къщата ще бъде у дома само още няколко месеца. И тогава трябва да ремонтирате не само покрива: подовете, и основата, и стените, и таваните, и таваните. И ще струва, разбира се, многократно повече. По този начин можем спокойно да кажем: покривът “направи си сам” е много отговорен въпрос. Поради това мнозинството търсят специалисти, които да покрият дачата си или да сменят покрива на къща в селото, наследена. Но за да се постави здрав добър покрив, един чифт трудолюбиви ръце е напълно достатъчен. Въпреки че е по-добре, разбира се, две. Разбира се, основата на покрива е неговата структура на ферми. Просто той определя както неговата твърдост, така и неговата здравина и формата на бъдещия покрив. Също така е важно да не забравяме за покривните сифони и колко струва изграждането на покрив.

Струва си да се отбележи, че кръглата дървесина (или просто трупи) отдавна вече не се използва за покривни конструкции. Това се прави, първо, за да се облекчи максимално покрива, и второ, за да се направи възможно най-евтино, защото дървото сега е доста скъп материал. Конструкцията на фермата на модерен покрив (говорим конкретно за частни сгради, а не за блокови високи сгради) е изградена от кантирани дъски с дебелина 50 милиметра. Ширината на дъската се избира въз основа на размерите на планирания покрив, приблизително от 150 до 250 милиметра. Тоест покривът на баня, например, с размери 3 * 4 квадратни метра, с изместване от приблизително 2 метра, също може да бъде направен от дъска от 50 * 100 милиметра, въпреки че размерът е 50 * 150 милиметра по-добре, но дизайнът за селска къща (например 6 * 10 квадратни метра) си струва да се направи от по-широка дъска – 50-250 милиметра. Между другото, ако нямате опит в строителството, съветваме ви да разгледате обяви за строителство и ремонт, там определено ще намерите подходящ специалист!

Когато изграждате покрив със собствените си ръце, е удобно да използвате дървен материал с ръбове, тъй като ви позволява да направите почти всяка, дори сложна, конструкция достатъчно бързо, макар и с малко труд. Този подход предоставя широки възможности за творчество.