Как правилно да изолирате покрив

Изграждането на всяка голяма или малка къща, както и на всяка конструкция, завършва с издигането на покрив. Този елемент на конструкцията е много важен, тъй като ще служи като защита на къщата от атмосферни влияния, от дъжд и сняг, а също и за поддържане на топлина. Ето защо си струва внимателно и сериозно да подхождате към избора на материали за покрива (може да бъдат метални плочки, велпапе, ондулин или други материали), трябва внимателно да изберете и вида на неговата конструкция (едноскатна или двускатна наклонен).

Изолацията на покрива на къща е един от най-важните етапи от нейното изграждане, тъй като до голяма степен ще зависи от това колко топло и удобно ще бъде в къщата ви и този въпрос е особено актуален за тези, които планират да инсталират таванско жилище пространство. В нашата статия ще говорим за това как правилно да изолираме покрива.

Така че, преди да започнете работа по изолацията, особено ако го правите сами, трябва внимателно да се подготвите. Първо трябва да изберете изолация на покрива. Днес на пазара има голям брой компании-производители и още по-голям брой продукти, в които е толкова трудно да се объркате. Изборът на изолация зависи от вашите нужди и, разбира се, от нейната цена. Сред основните видове материали за изолация могат да се разграничат:

Стъклена вата. Това е най-простият и достъпен тип. Въпреки това, въпреки наличността, добрите топлоизолационни свойства и гъвкавостта, този материал има редица значителни недостатъци. Първо, не е екологично чист, и второ, не е подходящ за монтаж върху наклонени повърхности, тъй като се нуждае от допълнително фиксиране. И трето, този материал абсорбира влагата твърде добре, което води до необходимостта от подобрена хидроизолация.
Влакно от шпатула, този материал перфектно запазва топлината и има по-добри характеристики в сравнение с предишния.
Минерални плочи, които се наричат ​​още каменна или минерална вата. Този материал е доста модерен и високотехнологичен, устойчив е на деформация и огнеупорен, освен това не абсорбира влага и вода. Изолацията на покрива отвътре с минерална или базалтова вата е почти идеален вариант, тъй като именно тези материали задържат топлината по най-добрия начин.