Как правилно да проектирате и изчислите ъгъла на наклон на покрив с нисък наклон

Покривът е един от важните елементи на къщата. Този елемент служи за защита на дома от валежи, слънчева светлина и студ. Правилно проектираният покрив ще предпази дома ви от сняг и дъжд. Докато неправилно направеният покрив може да причини сериозни проблеми, включително унищожаване. В тази статия ще говорим за това как да изчислим наклона на покрива (като пример ще разгледаме двускатни покриви с нисък наклон), така че да е най-ефективен, какви критерии трябва да се използват за определяне на ъгъла на покрива наклон и какви са минималните ъгли на наклона за различните покривни материали.

Какви критерии се използват за избор на оптимален ъгъл на наклон на покрива?
Може би най-важната функция на покрива е защитата от сняг и дъжд. Но както всяка строителна конструкция, покривът трябва да бъде изграден според определени правила, тъй като има свои собствени ограничения. Основните критерии, по които се определя оптималният ъгъл на наклон на двускатен покрив, са количеството на валежите, силата на ветровете и средната влажност на мястото на сградата. Така че покривите с голям ъгъл на наклон перфектно източват вода, сняг и замърсяване, което изглежда чудесно. Но ако мястото, където е построена къщата, е много ветровито, тогава високият покрив може да бъде опасен. Защото силен вятър може просто да го отнесе или да счупи развалината, а заедно с нея и част от къщата. В същото време, ако местоположението на къщата има висока влажност и високо ниво на валежи, тогава покривът с малък ъгъл на наклон бавно ще източи водата и ще събере различни листа, клони и мръсотия. които ще задържат влагата. Ето защо, за да се създаде оптимален покрив, се избира такъв ъгъл на наклон, който да оттича добре водата и да не се влияе силно от вятъра.

Видове двускатни покриви

Обикновено има няколко вида покриви. Това са „произволни“, ниско отклонение и средно. Сега нека разгледаме всеки от тях поотделно.

Произволните покриви означават, че няма изчисляване на увеличението на натоварването в резултат на вятър (вятър), както и отчитане на валежите. Такива покриви се правят повече въз основа на желанията на собственика на къщата. Често в такива покриви се поставят стаи или килери.

Междинните покриви са идеалното съотношение на наклона на покрива към вятъра и валежите. Този тип покрив се препоръчва да се изгражда на места с много дъжд.

Методи за измерване на ъгъла на наклон
Към днешна дата е обичайно да се измерва ъгълът на наклона на покрива с помощта на две системи, а именно самия ъгъл или като процент. За да изберете правилния ъгъл, можете да използвате всяка от системите. За да разберете степента, можете да измерите самия покрив или неговия модел на хартия. Или също така, когато монтирате покрива, можете да поставите желаната степен. За да се определи ъгълът като процент, се взема височината на билото и се разделя на половината от ширината на сградата. И след това всичко се умножава по 100%. Като процент 1 градус ще се равнява на 1,7%, а 45 градуса на 100%.

Защо минималният ъгъл на наклон варира значително от един материал до друг?

Всеки тип покрив има своите плюсове и минуси. Но цифрите за минималния ъгъл на наклон в никакъв случай не са взети от тавана. Минималният ъгъл на наклон на покрива е изчислен въз основа на поведението на отделните материали и влиянията на околната среда. Да кажем, че шистите имат много голям минимален ъгъл на наклон. Това се дължи на факта, че при “ниско” подреждане на листове от шисти се образува силно влияние на вятъра, което задвижва влагата под шистите. И в резултат на това покривната конструкция започва да се навлажнява и самата плоча се срутва. Тъй като влагата ще се изпари изпод шисти много по-дълго, отколкото на открито.