Колко добър е покривът от шисти?

Шистите са били и остават доста популярен покривен материал. Произвежда се под формата на азбестоциментови плоски или гофрирани листове. Използва се в строителството от доста дълго време. При това не само за покрив, но и за облицовка на стени. През това време той успя да се наложи като практично и много издръжливо покритие.

Покривът от шисти обаче не е идеален, тъй като този покривен материал, освен предимствата, има и своите недостатъци. Нека ги опишем.

Предимства.

Явно предимство на шистите е неговата дългосрочна доказана издръжливост.
В допълнение, предимствата включват неговата твърдост и здравина, тоест можете безопасно да ходите по такъв покрив, без да навредите на покрива.
Тъй като шистите са направени от смес от азбест и портланд цимент, той е напълно огнеустойчив и негорим.
Покривът от шисти не се нагрява на слънце (за разлика от металните покриви).
Шиферът е диелектрик, което означава, че не може да натрупва статично електричество и не е привлекателен за удари от мълния.
В допълнение, този материал има добра звукоизолация (дъждът почти не се усеща).
Е, най-видимият плюс е цената му. Шистият в сравнение с други покривни материали е практически най-евтиният.
недостатъци

Доста прилично тегло. 1 m2 покрив от шисти тежи около 14 кг. В това отношение транспортирането и монтажът ще бъдат по-трудни, отколкото при съвременните покривни материали.
Крехкост.
Възможност за растеж на мъх. За да се избегне това, шистите трябва да бъдат третирани със специални съединения. – Нисък декоративен ефект. За да подобрят презентационните му качества, през последните години все по-често започват да го произвеждат и цветно. Но не е необходимо да търсите шисти с желания цвят. Можете да го направите свой собствен цвят със специална акрилна боя. Между другото, това ще помогне не само да подобрите външния вид на вашия покрив, но и да удължите живота на покрива, както и да намалите отделянето на азбестов прах във въздуха. Също така е важно да се вземе предвид наличието на комин и избраните подови плочи.
За да изградите покрив от шисти, първо направете щайга от греда от 50ˣ50 мм, стъпката между гредите е 50 см. Трябва да започнете да полагате листовете от стрехите до билото и всеки следващ трябва да бъде пуснат вътре върху предишния (около 13-15 см). Ако вашият покрив има ъгъл на наклон над 30 °, тогава е допустимо да намалите това припокриване до 10 см. Но не забравяйте, че ъгълът на наклона по-малък от 12 ° е противопоказание за покрив от шисти. Листовете обикновено се закрепват с пирони, но понякога и с винтове. Под шапката се поставят шайба и гумено уплътнение с цел хидроизолация.

Когато избирате този издръжлив материал, не забравяйте, че използването му за строителство е забранено в страните от еврозоната. Забраната е направена заради амфиболовия азбест, който е част от шистите и има повишена канцерогенност.