Коя плочка е по-добра: битумна или композитна?

Коя плочка е по-добра: битумна или композитна? Много хора си задават този въпрос. Керемидите са добрата стара класика в света на покривния материал. Съвременните технологии успяха значително да разширят възможностите му и днес той се появява пред нас по различни начини: от естествени плочки до метални. Битумните и композитните версии са особено популярни днес. Много е трудно да се каже кой от тях е най-добрият, тъй като всеки от тези видове има свои собствени характеристики. За да направите своя собствена присъда, ви предлагаме да разгледате подробно всеки от тези видове.

Меките плочки – последната дума на пазара на покривни материали
Битумните, или както често обичат да го наричат, меките керемиди се появиха на пазара на покривни материали сравнително наскоро, но вече успяха да спечелят признанието си. Изработен е от фибростъкло, което е импрегнирано с битум, а след това отгоре се поръсва със специални минерални стърготини. Той е с леко тегло и много атрактивна цена. Въпреки външната крехкост, битумният покрив katepal има отлични характеристики. Има високо ниво на хидроизолация, звукоизолация и отлична еластичност, което го прави възможно да се използва за покриви дори с най-сложни форми. Освен това материалът е надеждно защитен от образуване на гъбички, мухъл и корозия.

Композитни плочки: основни предимства
Композитните плочки не са по-ниски по своите характеристики. Преди всичко искам да кажа за такова много важно качество като ефективността. Полагането на композитни плочки става с минимални отпадъци. Освен това има малко тегло, което означава, че се транспортира лесно и не изисква допълнително укрепване на покривната конструкция. За разлика от естествените плочки, композитните плочки са лесни за обработка, рязане и огъване. Неговото инсталиране няма да изисква допълнително време и усилия.

Композитните керемиди се предлагат в широка гама от форми, размери, цветове и нюанси, така че лесно могат да допълнят всеки екстериор на вашия дом. В допълнение към естетическите предимства, такива плочки имат и отлични якостни качества. Композитните плочки Metrotile са изработени от специален пожароустойчив материал, който се понася еднакво добре от всички температурни режими, като същевременно не натрупва атмосферно електричество. Композитните плочки са в състояние да осигурят пълна херметичност и да предпазят от шума от падащи капки.