Красотата и удобството на изтънчения многоскатен покрив

Многоскатният покрив е доста сложна конструкция за монтаж. Има много различни структурни елементи: много склонове, ребра, щипки, долини.

Изграждането и покриването на такива покриви изискват богат опит в строителните работи, правилното изчисляване на цялата покривна конструкция, както и отчитане на всички очаквани натоварвания, които впоследствие ще засегнат опорите.

Какъв е този тип покрив и неговите дизайнерски характеристики? Можете да научите за това и други подробности за конструкцията на многоскатен покрив от тази статия.

Накратко за предимствата и недостатъците
Основните предимства на многоскатния покрив:

Атрактивен външен вид. Тези покриви дойдоха при нас от запад, където бяха най-широко използвани заради привлекателния си външен вид;
Практичността на този тип покрив. Снегът или други валежи почти не се задържат по покривните склонове, но бързо изчезват поради жлебовете и големия наклон на покривните склонове;
Здравина и издръжливост на цялата конструкция. Такъв покрив може да издържи тежки натоварвания, благодарение на балансирана рафтова система. Това, разбира се, е едно от основните му предимства;
Ефективно използване на пространството под покрива, което дава възможност за оборудване на допълнителни помещения;

Разнообразие от форми на многоскатни покриви

Ако се вземе решение за създаване на многоскатен покрив, тогава не могат да се откажат от долините. В този случай по един или друг начин ще се появят кръстовищата на двата склона и трябва да обърнете специално внимание на кръстовищата. Тъй като това са вътрешните ъгли на покрива, натоварването върху тях ще бъде много по-голямо, отколкото върху останалата част от покрива. Следователно правилната конструкция на докинг на склоновете е надеждността и издръжливостта на изградения покрив.

По друг начин многоскатният покрив над квадратна къща се нарича още тазобедрен покрив, тъй като тази версия на покрива има четири склона, разположени от противоположните страни на къщата. Самите скатове не се наричат ​​нищо повече от бедрата.

Такъв покрив включва изграждането на допълнителни фронтонни стени и цялата система на фермите в този случай става по-сложна. В редки случаи можете да намерите полупантирен четирискатен покрив, където два склона, минаващи по протежение на страните, са леко отрязани от голям фронтон.

Това обяснява разликата между полубедрата и основните наклони, те обикновено имат много по-къса дължина, в частта, където минава линията на наклона. Такива полубедра могат да бъдат изградени в горната част на покрива под формата на триъгълник и в този случай фронтонът ще бъде под формата на трапец. В този случай тази щипка ще стърчи напред от стената.

Конструктивни характеристики на многоскатни покриви
Смята се, че инсталирането на многоскатен покрив трябва да се извърши на онези къщи, които в своите дизайнерски характеристики имат много нетривиално оформление. Използва се и в случаите, когато е необходимо да се увеличи таванското пространство, създавайки повече пространство в него за допълнителна жилищна площ.

Многоскатният покрив над квадратна къща е най-често срещаният вариант и много по-рядко основата на покрива изглежда като многоъгълник, тъй като това изисква допълнителни изчисления. Ако покривната конструкция предполага използването на склонове под формата на равностранни триъгълници, тогава техните върхове трябва да се събират в една и съща точка.

Днес има готови проекти на различни форми на многоскатни покриви. Ако говорим например за четирискатен тазобедрен покрив, тогава в този дизайн трябва да има долини. Необходимо условие в този случай ще бъде наличието на вентилирано (вентилирано) таванско пространство, то трябва да бъде напълно изолирано от други помещения, поддържани топло.

Друг момент, който трябва да се вземе предвид, е, че такива покриви консумират повече строителни материали, т.е. след монтажа остават доста отпадъци.

Ако разгледаме, например, конструкцията на полу-бедрен покрив, тогава основната му характеристика е инсталирането на няколко греди. Такъв дизайн ще бъде доста сложен в изпълнението и това трябва да се помни.

При производството на такъв дизайн броят на получените склонове също дава определен брой вътрешни ъгли, така наречените долини. Това е необходим елемент на покрива, тъй като ненужните валежи се търкалят по долините. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на този конкретен елемент, който е необходим за изолация от водата.

Долините се характеризират и с факта, че на тези места вероятността от натрупване на сняг през зимата е най-голяма, което може да доведе до допълнително натоварване на покрива. Ето защо през зимата покривът (многокрилият) трябва периодично да се почиства, освобождавайки го от излишните валежи.