Мансарден покрив: закрепване на конструкцията, плюсове и минуси

Бароковата форма на покрива има доста модерни предимства, дори и да струва повече от обикновено, както в строителството, така и в поддръжката. Мансарден покрив – считан за благороден, луксозен и практичен – той не само предлага привлекателен външен вид отвън, но също така увеличава използваемото жилищно пространство отдолу. Има два различни наклона, които позволяват на жителите да седят вертикално под покрива.

Бароковата форма има следната конструкция: непосредствено върху стрехите, тоест върху онази част от покрива, в долния край на която обикновено има улей, нагоре се разбива стръмен склон. Покривът се огъва над стената, след което се качва. Понякога тази част върви толкова стръмно, че изглежда като върха на стена. Сякаш беше парче от стена, облицована с плочки по погрешка. Покривът обикновено има 65 до 75 градуса наклон. След това към него се прикрепя друга повърхност с наклон от около 30 градуса, често класическа триъгълна, и завършва с традиционен хребет.

Мансардните покриви попадат в две категории: тазобедрени покриви и фронтони или седлови мансардни покриви. Последните са изградени като класически и образуват покрив от двете страни на къщата. Фронтоните са сложни конструкции, тъй като въпреки стръмната долна половина на формата те образуват триъгълник от двете страни на фронтона. Този тип се характеризира с изключително сложна форма с голям брой наклони, ъгли и извивки.
Изключителната форма произхожда от Франция: изобретател се счита за архитект Пиер Леско. Той проектира сградата, в която сега се помещава световноизвестният музей Лувър с къщи и сгради от средата на 16 век.

Предимства на формата
Този тип подови настилки придава на къщата луксозен, почти величествен блясък, защото формата без съмнение е един от най-красивите варианти за покриване на къща. Той е не само приятен за гледане, но и практичен. Благодарение на съкратените склонове може да се използва като пълноценно жилищно пространство поради факта, че може да се монтира достатъчен брой капандури без страх, че конструкцията няма да издържи голямото тегло на снега през зимата. Това е интелигентно решение, особено в строителни зони, където максималната височина на сградата е строго регулирана, за да се спечелят по-пригодни за живеене квадратни метри, без да се нарушават строителните норми.
Освен това покривните повърхности осигуряват допълнителна защита от вятър и атмосферни влияния. Предпазва фасадата от повреди, обикновено в петоъгълна или осмоъгълна форма, водата тече по-добре, а сняг изобщо не остава.

Недостатъци на дизайна на мансардния покрив
Поради специалната си форма това води до някои проблеми: първо, тази форма не е разрешена във всички общини. Ако планирате мансарден покрив, трябва предварително да се консултирате със строителното бюро.
От друга страна, неправилно проектираното таванско извиване може да натрупа дъждовна вода. В резултат на това след няколко години ще трябва да се справите с влажни стени или мухъл в цялата къща.

Освен това, по отношение на изложението на жилищните помещения, разположени под него, има такъв недостатък като сложната инсталация на прозорци. Обикновено там не се монтират прозорци, но строителите могат да предоставят такава услуга срещу заплащане. Скъпо струва и поддръжката, която трябва да се извършва от професионалист не по-късно от веднъж на всеки десет години. Както и редовна поддръжка и почистване.

Друг сравнително нов недостатък е, че фотоволтаичните и слънчевите системи са много трудни за инсталиране и обикновено изискват обширно и скъпо преоборудване. Ето защо, преди да включите този тип покрив в изграждането на къща, трябва внимателно да обмислите всяко малко нещо.