Мансардна покривна фермена система – проектиране, изчисляване и монтаж

Жилището, разположено на тавана, се нарича таван. Предимството на тавана е очевидно – това е възможност да се увеличи използваемото пространство на къщата, без да се харчат твърде много пари. В същото време рафтовата система на мансардния покрив трябва да отговаря на стандартите за здравина и надеждност. Тези показатели определят колко добре ще изпълняват основните защитни функции на покривната система.
Най-изгоден е такъв мансарден покрив, всеки ъгъл на наклона на който е различен от останалите. Това позволява по-изгодно използване на таванското пространство.

Гредите за тавана са два вида: слоести и висящи.

Наклонените греди се използват в тези сгради, където има междинна носеща стена. Така, от една страна, гредите лежат върху външната стена на сградата, а от друга – върху специално създадени опори или вътрешната стена.

Висящите греди се използват в случаите, когато сградата няма вътрешни основни стени. Най-простите видове висящи ферми се състоят от греди и долен колан, тоест пуфове. Mauerlat служи като опора. В зависимост от очакваните натоварвания, системата за ферми е допълнително подсилена със скоби, тел, вградена в стените. За конструкцията на рамката се използват дъски, чиято дължина зависи от дължината на разстоянието между фермите.

Мансарден тип покрив се използва по-често при изграждането на частни жилищни сгради. Има няколко причини за това:

Този тип конструкция не е трудна за инсталиране, системата за ферми на мансарден покрив не създава трудности дори за начинаещи строители. Не изисква големи финансови инвестиции. Резултатът е комфортна стая за живеене и покрив. На практика – още един етаж от къщата.

Няма да е проблем да организирате таванско помещение във вече завършена къща, докато промените няма да засегнат носещите конструкции на къщата. С цел преустройство на стария покрив в мансарда. Необходимо е само да се събори старият покрив и на негово място да се построи нов.