Монтаж на метални покриви

Един от най-популярните покривни материали днес е металната керемида. Този материал е здрав и издръжлив, а цената му е сравнително ниска. Освен това монтажът на метални покриви не е толкова трудоемък, колкото монтажа на шисти или естествени плочки.

Има няколко основни етапа на работа по монтажа на покрив от този тип.

На първия етап се извършват измервания и изчисляване на необходимото количество материали. Металната керемида се изработва и изрязва според параметрите, необходими за конкретен покрив. Най-често дължината на листа съответства на дължината на покрива. Не забравяйте да запомните, че листовете от керемиди трябва да стърчат отвъд ръба на покрива и вземете това предвид при изчисляването.
Етап на проектиране на покрива. Това е много важен етап, тъй като тук трябва да вземете предвид много нюанси и детайли. Така, например, осигурете подходяща влагоизолация и топлоизолация на вашия покрив. Важно е да запомните необходимостта от проветряване на пространството под покрива или таванското пространство.
Директен монтаж. Схемата на работа зависи от вида и размера на вашия покрив.
Често се случва монтажът на метални покриви да не се извършва веднага след закупуването на материала, а по-късно. Ето защо е важно правилно да съхранявате материала: за това трябва да преместите листовете с дървени летви или пръти, за да осигурите циркулация на въздуха и да премахнете възможността от повреда и деформация. Трябва внимателно да прехвърлите листата, по-добре е да направите това със специални ръкавици, за да не се порежете.

По време на монтажа често е необходимо да се обработват допълнително листовете плочки: да се нарязват до желания размер. Не забравяйте, че за това трябва да се използват само специални инструменти (например ножици за метал).

При рязане или пробиване на листове се образуват метални стърготини, които след приключване на работата трябва да бъдат отстранени и пометени, тъй като могат да доведат до преждевременно стареене на материала. Ако по време на работа покривът се замърси, тогава мръсотията може да се отстрани с вода с помощта на препарат (той трябва да е достатъчно мек, неразрушително покривно покритие).

Понякога покривът също се нуждае от боядисване. Цинковият слой ще предпази материала от ръжда, а обикновената боя ще ви помогне да направите покривът ви да изглежда по-светъл и по-интересен.