Монтаж на скатни покриви

Простият скатен покрив е един от най-лесните начини да украсите и защитите дома си. Този тип покрив съчетава относителна лекота на монтаж с отлични експлоатационни свойства. Дъждът и други валежи практически не се задържат на покрива, не развалят външния му вид и структура. Монтажът на скатен покрив трябва да се довери на професионалисти, ако нямате собствено професионално обучение и достатъчно опит. Често това спестява значителни пари, включително поради по-малко бъдещи ремонти.

Устройство на скатен покрив

В зависимост от това дали допълнително нежилищно помещение е разположено директно под покрива, се разграничават отделни и комбинирани варианти на склонове, съответно с или без таван. Горните носещи греди на тавана, ако има такива, ще бъдат част от рамката на самия покрив, в други случаи носещите конструкции на горния жилищен етаж се използват за поддържане на покрива.

За здрав и издръжлив скатен покрив е важно да се монтира здрава рамка, която да издържи не само теглото на самия покривен материал, фиксиран под определен ъгъл, но и потенциални натоварвания по време на валежи, особено слоеве сняг и лед.

Ъгълът на наклона на склоновете се определя от климата: при голямо количество и натрупване на валежи ъгълът трябва да бъде по-остър спрямо вертикалата. От друга страна, по-малкият ъгъл на покрива позволява повече използваемо пространство под покрива. По броя на склоновете се разграничават покривни варианти на фронтон (най-често срещаните) и четири наклони (обикновени и палаткови).

По-големият брой наклони служи изключително за естетическа цел, тъй като две повърхности са достатъчно функционални. Навесният покрив практически не се използва за частни жилища, но може да бъде търсен в града, включително за отделни стопански постройки.

Много внимание се обръща на избора на материал за скатен покрив, тъй като такъв материал трябва да издържа както на валежи (теглото им и химически ефекти), така и на пряко излагане на слънчева светлина. Предполага се, че покривът ще издържи много сезони, без да губи своята презентация и основни функционални качества

. Освен това е внимателно подбран материалът за носещите греди, които ще поемат основната тежест на покрива – колкото по-дебела е такава греда, толкова по-добре. Дебелината на основните носещи конструкции се увеличава с намаляване на наклона на покрива, тъй като потенциалното тегло на натрупания сняг през зимата също се увеличава.

Ремонт на скатен покрив

Ремонт на скатен покрив е необходим само в случай на сериозно износване или неочаквана повреда – например при аварийна ситуация, когато голямо дърво е паднало върху покрива. Добре проектираният и монтиран покрив ви позволява да промените само част от подовата настилка, ограничавайки се до един наклон. В този смисъл двускатните покриви понякога са по-удобни, когато става въпрос за голяма къща. Ако носещите конструкции не са повредени, подмяната на повредената част от покрива ще отнеме малко време, а при контакт с екип от професионалисти ремонтът ще бъде извършен бързо и с гаранция.

 

Ако все още не сте намерили бригада за ремонт на покриви ,  то ние от РобиКомерс ще изпълним всяко Ваше желание.