Най-честите грешки при монтажа и ремонта на покрива

Непознаването на характеристиките на полагане на покривни материали може да доведе до грешки при монтажа и ремонта на покрива. Това може да се избегне, ако зад гърба си имате богат опит в строителните работи. Но ако сте нов в този бизнес, тогава инструкциите за полагане на материала може да не са достатъчни. А покривите са бизнес, в който е по-добре да се учим от грешките на другите. Ето защо, преди да започнете инсталацията, трябва да се запознаете с най-често срещаните от тях.
Типове грешки
Независимо кой покривен материал решите да използвате, всички възможни грешки, които възникват по време на монтажа или ремонта на покрива, са разделени на три групи:


Често срещани грешки при монтаж


– Грешки, произтичащи от непознаване на техниките за инсталиране и монтажите. Те са най-често срещаните и представляват 80 процента от недостатъците, които могат да възникнат по време на работа. Това често се случва поради неопитност на работниците. Всеки покривен материал има свои собствени характеристики на монтаж, които може да не бъдат проучени преди началото на работата. Ето защо е важно да наемете доверени специалисти, а за самостоятелен ремонт и монтаж следвайте съответните инструкции.
– Грешки, произтичащи от неправилен дизайн.
– Грешки, свързани с трудовата култура.


Ако съставът на покривния пай включва нагревател, който се използва като обикновена минерална вата, тогава трябва да се разбере, че ако конструкцията не е правилно организирана, може да се образува натрупване на влага. Важно е да се оборудва такъв изолиран покрив с хидро- и пароизолационни филми или мембрани. Също така не трябва да забравяме за осигуряването на вентилация. Това може да се направи в хребета и стрехите вентилационен канал, ветропоказатели и покривни вентилатори. Ако на покрива има допълнителни декоративни елементи, като покривен прозорец, парапет или таванско помещение, вентилационните пролуки започват да работят неправилно. За да може отдушникът да изпълнява своите функции, ще е необходимо да се увеличи височината от обичайните 5 см на 15 см на мястото на стесняване. В този случай външният вид на покрива може да пострада поради регулирането на системата на фермата.
– Покривът с наклон под 10 градуса може да не повлияе на отстраняването на водата по най-добрия начин. И стагнацията на снега постепенно ще унищожи покрива.
– Наличието на вентилационни щрангове в долините или по наклон също може да попречи на отстраняването на водата от повърхността на покрива.
– Наличието на корнизи с твърде малка ширина, макар и с лек наклон, може да затрудни поставянето на улука на стената. – -Прозорците , поставени на стрехите, могат да се превърнат в още по-голяма пречка при организирането на отводняването. В този случай вероятността от петна в стаята е голяма.
Таваните и парапетите също могат да създават пречки за водния поток, ако архитектурата им е достатъчно масивна.
Струва си да помислите за организацията на канализацията предварително, защото може да се наложи да ги поставите на главната фасада на сградата, което няма да има най-добър ефект върху цялостния външен вид на къщата.
Важно е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на използвания покривен материал. Например, когато използвате стомана, трябва да имате предвид възможността за нейното разширяване при нагряване. В горещ климат, където температурата през лятото може да се повиши до +70 градуса, не могат да се проектират склонове с повече от 10 метра. Ако това не може да бъде избегнато, можете да прибягвате до поставянето на елементи за температурна компенсация, които могат да бъдат стъпки.
Инженерното оборудване на къщата води до образуването на вентилационни системи, които се издигат над покрива. Важно е правилно да проектирате тази секция, за да избегнете натрупване на покрива.
В процеса на изолация на покрива могат да възникнат грешки. Носещата рамка може да бъде разположена в студена или топла зона. В същото време правилният избор на вида на изолацията на покрива ще помогне да се избегне образуването на „студени мостове“, както в случая на поставяне на изолационния материал между стоманени греди, които по силата на законите на топлотехниката, водят до образуване на топлинни загуби.
Следенето на херметичността на слоя пароизолация ще избегне образуването на мокри петна по тавана. Особено често грешки от този вид се откриват на кръстовището със стената, кутията на прозореца на покрива и вентилационните щрангове.
Използването на монтажна пяна на склонове или таванско помещение е друга грешка на нещастни покривни работници. Често се използва за осигуряване на фиксиране, топло и звукоизолация, както и за запълване на празнини. Но такива събития могат да нарушат пълното функциониране на покривния пай.
Неправилен избор на дебелина на изолацията. За да не се сбърка, се правят предварителни специални изчисления и се правят всички закръглвания.
Пренебрегването на снегозадържателите може да повреди покрива.
Липса на хидро- и пароизолационни филми или мембрани.