Наклон на покрива и избор на покривен материал

Въз основа на наклона на покрива могат да се използват много материали. Плоска медна плоча може да се използва, когато наклонът на покрива е над 6 градуса, стоманата е над 12 градуса. Плоска цинкова плоча може да се използва с повече от 20 градуса наклон. Гофрираната ламарина, подобно на керемидите, може да се монтира под ъгъл над 12 градуса. Плочките се представят добре на по-високи склонове. Обикновени плочки, монтирани на два слоя, от 35 до 45 градуса, шисти – от 31 до 45 градуса. Можете да научите за размерите и цената на листа от вълна в Симферопол на уебсайта grad-crimea.ru. Също така тук можете да закупите всички необходими материали за строителството. Битумната гофрирана плоча може да се използва с ъгъл на наклон от 22 до 39 градуса. При по-наклонен покрив се препоръчва използването на дървени керемиди, положени на два слоя (от 39 до 51 градуса). Винаги е важно да се проверяват препоръките на производителя, тъй като често са приемливи по-широка гама от материали от изброените по-горе.

Къщите с скатен покрив могат да бъдат покрити с керамични плочки, цимент и ламарина, които са много по-евтини, когато се монтират върху цимент или керамични плочки. Колкото по-сложна е формата на покрива, толкова по-малки плочки трябва да изберете.

Плоски покриви


По правило плоските покриви също имат определен ъгъл на наклон. Снегът бавно се топи върху плоския покрив. Ето защо е необходимо да се осигури снегопочистване през зимата, тъй като дебел слой сняг може да бъде значително натоварване на конструкциите на цялата къща. Ъгъл на покрива от около 10-15 градуса е подходящ за плоска конструкция и следователно изисква твърда опора на облицовката, като покривен филц при кацането. Това е необходимо поради гореспоменатото снеготопене и отстраняване на дъждовната вода. Обикновено за такива покриви се използват керемиди, но само върху филц. Също така е добра идея да използвате термозалепваща се мембрана.

На покриви с лек ъгъл – не съвсем плоски – керамичните плочки могат да се използват с полагане на долен слой от хидроизолационна мембрана. Плоските листове могат да се използват само върху тези покриви под формата на твърдо тяло, изработено от дъски или ПДЧ. Те трябва да осигуряват плътно покритие и достатъчна циркулация на въздуха под покрива. Плътността на облицовъчните материали се осигурява чрез залепване, запояване или уплътняване на фуги.

Добрата покривна практика е следната: колкото по-нисък е наклонът на покрива, толкова по-добре. Минималният наклон на покрива е 3 градуса. Това е стандартно решение у нас поради характерната климатична зона, където има много дъжд и сняг. Покривите с нулев наклон се използват в климат, където предимно няма сняг и дъждовната вода може да се изпари бързо.