Наклон на покрива

Изчисляването на ъгъла на покрива не е лесна задача и е доста важна както от архитектурна, така и от техническа гледна точка. Обикновено ъгълът на покрива варира от 10 до 45 градуса, но има редки изключения – някои покриви са направени с ъгъл от около 60 градуса.

Най-често покривите на къщата са скатни. Какво е особеното на скатните покриви? Техният ъгъл на наклон обикновено е не по-малък от 20 градуса. Този наклон ви позволява да построите таванско помещение или таванско помещение под покрива.

Ъгълът на покрива зависи от вашия климат. Ако във вашия район падне голямо количество валежи и ние сме най-загрижени за снега, тогава трябва да изберете по-голям ъгъл на наклон – така налягането на снега върху покрива ще бъде най-малко. При 45 градуса почти го няма – под такъв ъгъл снежните маси се търкалят надолу. Този ъгъл също така предотвратява проникването на влага в тавана. Колкото по-голям е ъгълът, толкова повече място ще имате на втория етаж (на тавана или тавана). Между другото, необходимо е да се вземе предвид фактът, че таванското пространство трябва да бъде най-малко един и половина метра (следвайки прости мерки за безопасност). Въпреки това, колкото по-голям е ъгълът на наклон, толкова повече ще трябва да харчите материали (и съответно пари за тях), налягането на вятъра се увеличава.

Архитектите се съветват да изберат оптималния ъгъл на наклон на покрива – 30 градуса. За изхвърляне на атмосферни валежи – 41 градуса.

Ъгълът на наклон на покрива определя кой материал трябва да се използва по време на работа. Ако конструкциите на къщата са надеждни и могат да издържат на натоварването, тогава предприемачът може да избере да покрие къщата си с азбестоциментови, керамични или пясъчно-циментови плочки. Такова покритие има своите предимства – евтино е, има добро качество, цветовете му ще придадат на дома ви индивидуални характеристики, но с всичко това има значително тегло. Плочките се използват с ъгъл на наклон най-малко 25 градуса, така че дъждовната вода да не прониква в фугите на плочките.

Частните къщи най-често имат двускатен покрив с различни ъгли на наклон. За такава къща трябва да изберете поцинковани стоманени листове, керамични, циментови и метални плочки, плоски и гофрирани азбестоциментови плочи.

Също така е необходимо да се предпазят покривните дъски от гниене. Това се прави по прост начин – за проветряване на таванското пространство. В този случай опорните пръти се поставят над таванския под и се полагат върху хидроизолационни подложки.