Направи си сам инструкции за изолация на покрива с минерална вата

Когато решавате да изолирате покрива, задължително възникват въпроси относно избора на материал. Една от най-популярните е минералната вата. Тази изолация се използва в строителството от доста дълго време и не губи позиции. Изработва се под формата на ролка или плочи с различна дебелина. След изучаване на тази инструкция, изолацията на покрива с минерална вата може да се извърши ръчно.

Не напразно минералната вата е много популярна като нагревател. Този материал е лесен за работа и има редица предимства, сред които:

ниска топлопроводимост;
устойчивост на изгаряне;
екологичност;
устойчивост на агресивна среда;
високо ниво на спестяване на топлина;
добро поглъщане на звука;
хидрофобност. Това свойство се проявява като устойчивост на намокряне; не можете да разчитате само на хидрофобните качества на минералната вата. Не забравяйте да вземете мерки за защита на подпокривното пространство от влага. Когато е мокра, всяка изолация ще намали ефективността си няколко пъти.
висока устойчивост на деформация;
лекота на монтаж;
продължителност на експлоатационния живот.

За разлика от пяната, небрежното транспортиране на материала няма да го повреди. И благодарение на мекотата на минералната вата, тя е лесна за монтаж.

Въпреки подобни процедури за затопляне, минералната вата се различава от ековата, която се появи не толкова отдавна на строителния пазар, която е изолатор, който се характеризира с ронливост и леко тегло. Ecowool съдържа целулоза, антисептици и борна киселина.

Целият процес на инсталиране може да бъде разделен на няколко етапа на работа:

Пълнеж на рафтовите крака от вътрешната страна на дъските за обшивка на стъпки от 20 до 30 см – те са необходими за фиксиране на изолацията.
Минералната вата се полага от външната страна на рафтовите крака. Ако е монтирана изолация за студени региони, по-добре е да увеличите броя на слоевете до два или три. Основното условие за работа е плътното притискане на ставите на плочите към рафтовите крака. Важно е да се гарантира, че няма проходни отвори в слоя минерална вата. Ако след монтажа все още забележите дупки, тогава те трябва да бъдат отстранени с монтажна пяна.
Когато полагането на минерална вата приключи, е необходимо да се монтира хидроизолационната мембрана. За да направите това, той просто е прикован към гредите, оставяйки леко провисване. Монтажът “на напрежение” не е желателен. Хидроизолационната мембрана трябва да бъде правилно позиционирана. Факт е, че такъв материал има предна и задна страна. Първият е предназначен да предотврати преминаването на влага, но долният, напротив, позволява на влагата и парата да преминават нагоре.
Хидроизолационният материал се полага на ленти, оставяйки малко припокриване. Също така е необходимо да се създаде празнина от 5 см между мембраната и минералната вата.