Облицовка на покривни стрехи

Когато се полага покривът, идва ред на оборудването на стрехите на покрива. Това е много важен момент, тъй като подреждането на стрехите на покрива до голяма степен ще определи общия вид на къщата и ще придаде завършеност на цялата сграда. За извършване на този вид работа се използват различни дизайни и материали. Важно е да се спазват основните технологични правила.

Трябва да започнете да мислите за бъдещата обшивка на корниза още когато монтажът на гредите приключи. Краищата на гредите трябва да бъдат отрязани в една линия, успоредно на стената на къщата. Едва след това можете да поставите първата дъска на щайгата. Също така е важно да се вземе предвид такъв момент, че изолацията на стените на сградата, ако е планирана, трябва да се извърши преди началото на работата по обшивката на стрехите. Това ще ви позволи да не плъзгате изолацията под кожата, което прави изолацията на горната част на стената не съвсем висококачествена.

Покривните стрехи могат да бъдат направени от много материали. Можете да вземете пластмасова или дървена облицовка, алуминиев или винилов софит. Окончателният избор ще зависи само от вашия вкус и финансови възможности. Помислете предварително дали носещата конструкция може да издържи комбинираното тегло на покривни, топлоизолационни и други материали. Също така е важно да знаете как да направите покрив правилно.

По принцип се използват два варианта при закрепване на кожата. Първият от тях се състои в закрепване на обшивния материал към гредите, успоредни на стената. В този случай дъното на гредите трябва да създаде плоска равнина. Още по-често срещан е вторият вариант, който създава хоризонтална кутия от ръба на гредите към стената. Основата на рамката ще бъде дебела дъска, единият ръб на която е прикрепен към дъното на гредите, а другият към допълнителна дъска, фиксирана на мястото, където гредите се вписват директно към самата стена.

Всички закрепвания на кожата трябва да гарантират надеждност. Дори и в най-красивия интериор няма да се чувствате комфортно, когато покривът тече. Винтовите крепежни елементи се считат за най-добрият вариант. Дългите дъски се съединяват шахматно, като не се допускат две фуги една до друга. Ако използвате дървен материал, тогава той трябва да бъде покрит с антисептик. Когато довършите работата по обшивката на стрехите на покрива, не забравяйте да изрежете вентилационните отвори, ако не е използвана кантирана дъска, с която се правят пролуки, а облицовка. И запомнете: едно от най-важните условия за комфорт във всеки дом е надеждният покрив.