Покривен материал през очите на специалистите

Обикновено всички покривни материали са разделени на практични и непрактични. Сламата, тръстиката и лекото желязо (алуминий) са непрактични, но руснаците отдавна са престанали да живеят като три прасета от едноименна приказка, така че избират качествен продукт от производител, който ще продължи повече от 20 години.

Семейните съвети по този повод не могат да бъдат събрани: не е женска работа да обсъждат строителни въпроси, така че разчитайте повече на това, което казват експертите. Покривният материал, или по-скоро, неговото количество зависи от дизайна на покрива и наличието на безплатен препитание. Строителите съветват ондулина, защото с него ще живеете поне 25 години без ремонт, а къщата под него изглежда богата, което не е без значение за тези, които обичат комфорта.

За други собственици си струва да се вземе предвид самият материал – парче, лист и ролка. Да, и вие трябва да решите кой искате: минерален или органичен. Някои строители съветват да закупят покрив с метализиран филм, а други – с полимерно покритие. Но битумното покритие също не е лошо за руския климат на средната зона: тук вашето предпочитание вече трябва да играе важна роля при избора на продукт.

В зависимост от защитния слой покривният материал се разделя на

люспест;
едрозърнест;
пулверизирани;
дребнозърнест.
Може да има основа от картон, стомана, фолио или фибростъкло, така че е трудно за начинаещ да реши какво да купи за първи път. За всеки материал има съответна документация, след като прочетете която лесно можете да изберете точно листа, с който искате да покриете покрива.

Напоследък нискокачествен материал престана да навлиза на пазара: възникват проблеми по време на монтажа му. И все пак първото място е заето от ондулинови конструкции, които не изискват специални умения, с изключение на тези, за да останат на повърхността. Ноктите също се продават в комплекта за ондулин, така че не е нужно да страдате поради липсата на крепежни елементи, седнали на височина от 10 метра от земята.