Покривен софит – видове и специфика

Софитът се използва у нас от много десетилетия. Той е естетически завършващ елемент на наклонения покрив, който подобрява визуалните качества на сградата и скрива гредите по покривния контур. Добре изработеният покривен лист служи и за редица практически цели. Такива конструкции служат за защита на дървото от птици, насекоми и различни видове вредители. Разбира се, пиленето на покрива не е съществен елемент от дизайна, по-важен е монтажът на покрива, чиято цена е по-висока, но софитът има своите специфики.

Видове софити за покрива
Софитите се различават един от друг по строителен материал. Изпълнителите предлагат основно дървени конструкции, метал и PVC. Всеки материал има малко по-различни свойства.
Дървеният софит има отлични визуални качества и се съчетава идеално с класически фасади. Това са основно закален бор, смърч и лиственица. Плочите образуват много плътно покритие, което повишава топлоизолацията в тавана. Трябва да запомните, че дървото по склоновете трябва да бъде правилно втвърдено. Тя трябва да бъде импрегнирана или покрита с качествена боя, която предпазва цялата конструкция от влага и слънчева светлина. Поддръжката на дървения софит трябва да се извършва поне веднъж на всеки пет години. Особено важна е защитата на външните елементи, които са постоянно изложени на неблагоприятни атмосферни условия.

В момента най-често се използват PVC софидите. Материалът се характеризира с лекота на монтаж, както и пълна устойчивост на атмосферни условия. За разлика от дървените елементи, PVC софитът не изисква поддръжка. Допълнителното му предимство е ниското тегло, устойчивостта на корозия и лесната поддръжка. PVC софитите се продават готови. Това са специални монтажни релси. Сред предложението има цяла гама от цветове и елементи от PVC. Можете лесно да ги адаптирате към характеристиките на всяка сграда. Монтажът на такова свързващо вещество е толкова прост, че с малко умение можете да свършите работата сами. Това решение не се препоръчва за метални покриви. Металът има тенденция да се нагрява много. В същото време PVC компонентите не са устойчиви на високи температури. По този начин пластмасата може да се разпадне и дори да промени формата си.

Софитът, изработен от метал или здрава стомана, изглежда много красив и има дълъг експлоатационен живот. Устойчив е на високи температури, но изисква редовна поддръжка – необходими са антикорозионни средства. Той е подходяща алтернатива на PVC софитите и може да се използва в райони, подложени на много високи температури. Софитът от поцинкована ламарина е устойчив на корозия и не изисква поддръжка.