Покривен фронтон: как да не правите грешки при изграждането

По време на изграждането на къща, по-специално изграждането на покрив, всеки е изправен пред въпроса как правилно да изчисли площта на фронтона. В тази статия ще се опитаме да говорим за създаването, довършването на фронтона възможно най-подробно, както и да обясним всички неразбираеми точки.

Какво е фронтон?
Фронтонът на покрива е неразделен елемент от фасадата на сградата с бордюри под формата на корниз и два покривни ската. Неправилното подреждане на фронтони, а именно грешки в изчисленията при проектирането на сграда, често води до негативни последици (например до пукнатини, водещи до разрушаване на фронтонни стени). Фронтонът трябва да бъде направен надеждно и здраво, тъй като поема функцията да поддържа цялата система на ферми.
Височината на стените на фронтона определя размера на таванското пространство. Ще говорим за изчисляването на оптималната височина на стените малко по-ниско. Една от задачите на фронтонната конструкция е да предпазва тавана и покрива от влага.

Преди да започнете изграждането на фронтона, трябва да решите какъв материал да използвате за строителството. И така, материалът се избира в зависимост от дизайна на фронтона и строителната технология на сградата като цяло.
Фронтонът може да бъде и отделна конструкция. В този случай е възможно да се изгради от метал, стоманобетон или вертикални дървени греди. На следващия етап конструкцията е завършена с различни материали: сайдинг, облицовъчни панели, блок къща и др.

Малко за конструкцията на фронтона
Не е толкова важно дали ще направите фронтон преди или след издигането на покрива, и двата варианта са възможни, но са свързани с някои трудности.

Ако сглобите фронтона предварително, основното предимство е липсата на смущения от покривната конструкция. Но внимавайте, поради неправилни измервания, параметрите на фронтона може да не съвпадат с тези на покрива (фронтонът няма да достигне покрива или, напротив, да стърчи извън границите му). В този случай ще трябва да повторите цялата работа отново.

След издигането на покрива фронтонът се изгражда в много ограничено таванско пространство, което създава неудобство, но все пак този метод се използва много често. В този случай възможността за грешки в размера на фронтона е изключена.