Покриви от метални керемиди: характерни черти

Покривът от метални керемиди е модерният наследник на керамичните керемиди, които имат своите недостатъци. На първо място, керамиката има много по-голяма тежест. Някои разработчици избират гъвкав покрив, в който стоманената основа е заменена от фибростъкло и органична целулоза, импрегнирана с добавки за модифициране на битум и полимер. В резултат на това общото тегло на покрива може да се намали няколко пъти. Какво тогава да кажем за класическите плочки, тежащи десет пъти повече (на квадратен метър).

Покривът от метални керемиди изисква по-малко труд. Тук има смисъл да се говори за синергията на предимствата – относително малка маса на единица площ се допълва от прехода от покривни материали към листови материали. По-малкото тегло също ще повлияе на разходите, свързани с транспортирането на материала. И накрая, покривът от метални керемиди не е толкова взискателен към носещата конструкция на покрива. Цената на металните плочки в този случай ще бъде значително по-ниска от цената на класическата керамика. Също така е важно да се вземе предвид вида покрив на къщата и дренажната система.

Често се казва, че керамиката и металните плочки си приличат по характерната си ниска звукоизолация. Това е само отчасти вярно, защото има много съществени „но“. Първо, металната плочка изисква специални условия за монтаж. Освен това не говорим за професионални умения, а само за използвания инструмент: поради определени конструктивни особености не трябва да се допуска нагряване на зоната близо до заваряване при рязане на материала. Освен това трябва да следвате професионалните препоръки относно избора на обков и закрепване на метални плочки.

Неспазването на горните изисквания може да доведе до бързо образуване на корозионни центрове. В резултат на това металният покрив ще загуби своята цялост. Получената “хлабавост” ще осигури резонанса на покривния материал, който може да се сбърка с лоша звукоизолация. Внимателното внимание към монтажа на метален покрив ще даде основание да се говори за ниско ниво на шум. Също така днес има достатъчен брой технологии, които могат да намалят шумопропускливостта на конструкцията.

За подобряване на хидро- и топлоизолацията покривните листове от вътрешната страна могат да бъдат покрити с битумен мастик, като трябва да се обърне внимание и на уплътняването на възлите. Това ще направи възможно значително удължаване на живота на покрива.