Покривна градина

Градовете бързо се застрояват с къщи, фабрики, асфалт и други неекологични покрития. Въздухът е замърсен с вредни вещества. Все по-малко са дърветата и растенията, които биха могли да пречистят градския въздух. В тази връзка не е изненадващо, че най-често запомняното чудо на света са „градините на Вавилон”, които са създадени през 600 г. пр.н.е. в древен Вавилон върху покривите на дворцовите изби.

Струва си да се отбележи, че в някои страни покривната градина е предпоставка за изграждане на къща. Тези, които решат да строят върху парче земя, трябва да го върнат на обществото на покрива. Но е твърде рано да се говори за градините на покрива като масово явление.

Трябва да сте наясно, че градината на покрива изисква специално дизайнерско решение. Теглото на градината, което покрива ще поддържа, е много важно. Дори ако имате добра площ на покрива, може да се окаже, че покривът ще трябва да бъде укрепен, а това е скъпа процедура. Не забравяйте, че когато решавате да създадете покривна градина, трябва да се консултирате със специалист, който, ако е необходимо, ще даде съвет как да укрепите покрива. Също така е важно да запомните избора на подови плочи и конструкцията на комина.

Има два вида зелени покриви – интензивни или екстензивни. Обширното озеленяване на покрива използва само хоризонтални елементи, като почвопокривни растения или тревиста морава, които не се нуждаят от постоянна поддръжка. Те могат да използват и кора от дървета, камъчета, павета. Интензивното озеленяване включва наличието на вертикални конструкции на покрива. Това могат да бъдат храсти, дървета, детски площадки и дори езера.

Предимства на покривната градина вместо обикновените покриви:

Градината на покрива е отлично средство за топлоизолация. През лятото такъв покрив ще предпази от прегряване, а през зимата от студ.
Озеленяването на покрива намалява топлинния ефект, като по този начин има благоприятен ефект върху целия град;
Градините на покрива (тревата) консумират вода по време на дъждовни бури. Това намалява количеството вода, влизаща в града.
Правилно изградената градина ще ви помогне да забравите за ремонта на покрива за поне 20 години.
Не е без значение, че една покривна градина е в състояние да донесе реколта на собственика си.
За да озелените добре покрива се нуждаете от помощта не само на покривен майстор, но и да се свържете с архитект и дендролог. Те ще ви помогнат да планирате градината си, да изберете растения и да ви обяснят как да подредите дренажа. Товарът на покрива трябва да бъде позициониран правилно. Ако изчислите, тогава приблизителното цялото натоварване на m2 ще бъде около 700 кг. При засаждане се препоръчва засаждане на големи растения в носещи стени. Ако има шевове върху покривната плоча, тогава е по-добре да поставите някои детайли за озеленяване по шевовете. За озеленяване е по-добре да използвате леки дренажни системи и леки почвени системи.

Структурата на покрив, предназначен за озеленяване, е различна от обикновения покрив. Върху покрива се полага циментово-пясъчна замазка с наклон от 1,5-5 ° към страната, където се намира дренажът. Повърхността се завършва с грундираща смес от окислен битум и разтворител. Върху замазката се полага пароизолационен филм, на вертикални места пароизолацията трябва да бъде огъната на височина, надвишаваща височината на изолацията, и образуваните шевове са запечатани.

Следващият слой е топлоизолация. Не забравяйте, че при такива натоварвания, които покривът ще изпита, е необходимо да се използва само висококачествен материал.

След това нанасяме геотекстил, който няма да позволи повреда на хидроизолационния слой. Битумно-полимерните подсилени мембрани са по-подходящи за това.

Коренозащитният слой не позволява на корените да попаднат в хидроизолацията. Може да бъде направен от устойчив филм, който е покрит с метал. Върху получената основа се полагат слоеве от озеленяване.