Покривна кобилка – строително устройство “направи си сам”.

Когато става дума за такова нещо като кобилка, покривът се монтира с него с помощта на корнизни надвеси, покрити с кутии. С помощта на кобилки те се удължават. Тази статия ще ви разкаже за този важен покривен елемент и как се затварят корнизите.
Кобилата е парче дъска, с помощта на която се удължава кракът на гредите, който се използва при изграждането на покривни надвеси. Необходимостта от това възниква, когато дължината на дъската, използвана за производството на гредите, е по-малка от необходимата за устройството за надвес. Без него е практически невъзможно водата, която тече от покрива, да се отклони от стените. Ако това не бъде направено, тогава под формата на дъжд или разтопен сняг ще тече директно по стените, които ще бъдат постоянно мокри. За да се предотврати такава неприятна ситуация, от стените се прави отстъп от най-малко 40 сантиметра.

Дъската, от която се правят кобилки, обикновено е по-малка от ширината на дъската на гредите по нейната ширина. Например, ако гредите са направени от дъски с размери 150×50 mm, тогава за направата на кобилки може да се използва дъска със сечение 100×50 mm.

Използването на кобилки в процеса на монтажни работи по конструкцията на покрива и неговата система за ферми позволява:

при производството им използвайте дървен материал с по-къса дължина на дъската;
улеснете повдигането и монтажа върху гредите на Mauerlat, тъй като те ще имат по-малко тегло;
с по-малко усилия начертайте линията на надвеса на корниза, като използвате кобилки, които са по-леки от краката на гредите;
в случай, че кобилката е повредена или изгние, тя може да бъде заменена безболезнено, без да се разглобява покривната конструкция.
В наше време, както и в миналото, има майстори, които могат да направят издълбани кобилки, с които покривът придобива наистина привлекателен вид. Къща с такъв декоративен елемент се отличава с оригиналност и оригиналност.

Ако направите кутии под корниза или направите дървена рамка, тогава това ще бъде чудесна възможност да подобрите външния вид на сградата. Всичко това ще ви позволи да затворите всички видове изпъкнали елементи на покривната конструкция, които включват щайгата и гредите. От вида на изработената корнизна кутия зависи как ще бъдат подгънати различните елементи на корниза.

Най-ефективният и прост метод за производство на такава кутия е монтирането на рамка с помощта на предна или вятърна лента и подгъващи релси. Те се поставят върху долната (вътрешна) част на гредите.

Когато използвате този метод, можете да вземете предвид вкусовете на собственика на сградата, тъй като има два варианта за рязане на краищата на гредите. Те могат да бъдат изрязани отвес, така че краят им да е успореден на стената. В противен случай краищата на гредите могат да бъдат отрязани перпендикулярно на оста на гредите.

Нека се спрем по-подробно на опцията с паралелно рязане на краищата на гредите (при този метод кобилката е елемент от покривната конструкция, не е предвидена):

Работата ще изисква използването на скеле за греди, както и прибираща се стълба. За да фиксирате покривните елементи, ще ви трябва отвертка и винтове за дърво;
Най-напред е необходимо да се закрепи дъската за вятър, след което последователно се закрепват външните обшивки и вътрешните (стенни) дъски. Всички дъски имат еднакво сечение 150×20 mm;
При производството на кутията се използват избрани неусукани и равни дъски. Те трябва да са без кори и да нямат много чепове. Когато производството на кутията се планира да се извърши като “подгъв”, без използването на довършителни материали, тогава работата се извършва с помощта на калибрирани сухи дъски със сечение 50×20 mm.
След затваряне на челната щайга и гредите, с цел защита, кутията се обработва със специални разтвори. Ако има желание, тогава кутията може да бъде обработена с петна или лакирана. В този случай “подгъването” ще продължи по-дълго и най-ефективно.
Забележка!
За да постигнете най-висококачествено покритие, можете да използвате доста скъп, но наистина ефективен корабен лак.

Като материал за затваряне на кутията се използва велпапе клас С10, което има бял или светло сив цвят. Може да се използва и винилов сайдинг, който е лесен за монтаж и лек.
Някои части на стрехите могат да бъдат подгънати със специален материал – софити. Представлява перфорирана плоча, изработена от алуминий или пластмаса. Въпреки че тяхната цена се счита за доста висока, тя е оправдана поради привлекателния външен вид на материала и неговата висока функционалност.
Независимо от материала, който е използван за изпиляване на корнизните лайсни, ще трябва да затворите предните (ветрови) страни на кутията с външни ъгли, чийто цвят трябва да съответства на цвета на самата кутия. Размерът на ъглите трябва да бъде 50 мм, кантът им трябва да съответства по размер на ширината на вятърната част.
За да се облагородят страните на кутията, се изрязват капаци.