Покривна конструкция на хижа “Направи си сам”.

Покривът в стил хижа изглежда необичайно красив. Поради големите си надвеси, наклонени склонове и широки корнизи, такъв покрив изглежда тежък и в същото време необичайно удобен, напомнящ за къщи в алпийския регион на Европа. Неслучайно го наричат ​​още алпийски или голям швейцарски покрив. Той се представя добре в условия на обилни снеговалежи и силен вятър. Издигането на покрива на хижата може да се извърши ръчно.

Хижа – какво е това?
Алпийската хижа е много широк двускатен покрив, материалът за който най-често е дърво. Неговата особеност е използването на много широк ъгъл на отваряне на покрива – повече от сто градуса, както и малко разстояние до земята, което прави възможно да не се монтират канали върху него. Покривът от мансарден тип може да бъде описан като прототип на хижа, с тази разлика, че има по-високо било и остри наклони. Друга отличителна черта на покрива в стил хижа е големият надвес зад стените на къщата, който най-често надвишава разстоянието от един метър.

Този стил на къща се характеризира с наличието на балкони, тераси и тавани, които са разположени под широки разширения на покрива.

Поради голямата дължина на надвеса на покрива в стил хижа, сляпа зона, стени и цокъл са защитени. Този дизайн осигурява известно засенчване на прозорците, което може да бъде полезно за домове, построени в по-топъл климат. Понякога прибягват до интересен метод: на местата на покрива, разположени над прозорците, се правят пролуки под формата на решетка. През лятото се засява с тъкачни растения, а през зимата, когато няма цъфтеж, се образува допълнителна светлина.

Такъв покрив може да бъде направен асиметричен, с различни нива. Това ще създаде още по-уникален външен вид. За устройството на такъв покрив най-подходящ е велпапе, който има необходимата мекота и лекота.

Сред предимствата на покрива в стил хижа са:

Устойчив на вятърни натоварвания.
Благодарение на леките склонове не се образуват снежни наноси.
Можете да изключите инсталирането на дренаж.
Възможност за организиране на пространство под надвеси под формата на тераси.
Основният недостатък на покрива в стил хижа може да бъде голямата консумация на материал, което увеличава цената му.