Покривна стълба

Ако решите да ремонтирате покрива на вашата къща или баня, ще трябва да се движите удобно и безопасно по него – тогава определено ще ви трябва стълба за покрива. Можете да ги закупите във всеки магазин за хардуер. Има както дървени, така и алуминиеви стълби (или поцинкован алуминий). Разбира се, по-добре е да изберете по-леки стълби, за да е по-лесно да ги носите. За съжаление в магазините често се продават стълби с отвратително качество. Ето защо, ако не искате да харчите пари за съмнително качество, тогава можете да построите стълбище със собствените си ръце. Стълбите ще изработим от дърво, тъй като това е най-лесният вариант – трудно можете да намерите алуминиев профил, а дървените стълби са най-издръжливи. Ще ви трябват пирони 100 мм, дъски 16 * 2,5 мм, пръти 40 * 40 мм Необходими са такива широки дъски, за да не повредят стълбите покривния материал.

За напречни стълби е необходимо да използвате пръти, тъй като е по-удобно да стоите на тях, отколкото на тънка дъска, и е по-малко вероятно да се счупи. И ще бъде удобно да седите на него и краката ви ще бъдат по-малко уморени. Не се препоръчва да правите стъпки по-често, тъй като поради това, поради големия брой пирони, вашето стълбище ще бъде тежко. Уверете се, че гвоздеите не стърчат отзад – те ще повредят покрива ви, така че ги забийте отзад, така че да потънат в дъската.

Погрижете се и за “куката”, която ще задържи вашата стълба до ръба на покрива. Тя трябва да бъде добре обезопасена, тъй като ще задържи тежестта ви заедно със стълбата. Дължината му трябва да бъде най-малко 30 см (или повече, за надеждност). Обърнете внимание на ъгъла на покрива – ъгълът на куката зависи от това: ако наклонът на покрива е около 20-30 градуса, тогава ъгълът на билото трябва да бъде 70-80 градуса.

Ако стълбите ви не са достатъчно дълги, опитайте да заковате допълнителни дъски с припокриване. Не се опитвайте да забивате куки към стълбите, за да поддържате ноктите, те лесно могат да разкъсат дрехите и да се закачат, което може да доведе до падане, което е крайно нежелателно! Ако трябва да вземете инструменти (чук, пирони) със себе си на покрива – това ще ви помогне като строителен колан.

Необходими са ви поне двама души, за да преместите стълбата – първият сяда на кънката, а вторият повдига стълбата нагоре от земята, след което се избутва в правилната посока.