Покривна ферма: видове и характеристики на дървени конструкции

Не е тайна: покривът е не само елемент, който се счита за независима конструкция в горната част на къщата, но и проект, който свидетелства за вкуса и предпочитанията на своите собственици. Ако на семейния съвет сте решили, че сте готови да свършите цялата работа със собствените си ръце, тогава се пригответе да покажете кой на какво е способен. Строителите са единодушни в мнението си: няма нищо сложно в такова устройство, въпреки факта, че покривната ферма е инженерна конструкция. Качествено извършената работа повишава нейната надеждност, защото точно това, което е над главата ви, предпазва къщата от вятър, влага и температурни промени.

Фронтонна покривна фермова система
Основната задача на дървения скелет е способността да издържа на натоварването на това, което ще бъде положено отгоре: от изолация до метални плочки, ондулин или друг материал, който може да издържи допълнително натоварване през зимата – сняг. Ако имате специални познания, опитайте се да направите сравнително точно изчисление: системата за фронтон на покрива трябва да има определена граница на безопасност. Гледайте видеото: по-добре е да видите устройството веднъж, отколкото да си го представяте, докато мозъкът го рисува.

Забелязахме как трябва да лежат решетките: върху две опорни точки, които служат като стени на къщата. Основните натоварвания на всеки крак са огъване и компресия. Всички те имат собствено тегло, включително допълнителна маса под формата на валежи, които действат върху стените. За да се намали силата на разпръскване, е необходимо да се свържат гредите с пуф – дървен или метален. Намира се по ваше желание. Моля, обърнете внимание: мощността му зависи от височината на закопчалката. Ако под вашия покрив се намира тавански етаж, тогава самите греди действат като пуфове.

Ламинираните греди са пръти с междинна опора. Опира се на вътрешната стена на къщата ви. Можете да поставите допълнителни опори под завоя на същото място. Можете сами да изпълните носещата конструкция на покрива, ако необходимото разстояние между междинните опори варира от 6,5 m или по-малко. Ако няма достатъчно междинна опора, тогава монтирате висящи греди, а където е – наслоени. Последният дизайн е по-лесен.