Покривни и хидроизолационни материали за покрива

Хидроизолационният слой на покривния пай е важна част от конструкцията. Такъв слой предпазва къщата от проникване на вода по време на валежи и помага да се затопли вътре. В зависимост от вида на покривния хидроизолационен материал характеристиките са различни. Покривният материал се отличава от обикновения и евтин – гъвкав лист от битум и хартия със защитен слой от каменни стърготини или пясък.

Видове хидроизолационни материали
Хидроизолационните покривни материали осигуряват влагоустойчив покрив, който повишава комфорта. При изграждането на къща могат да се използват различни мастики, от полимери и битум, валцувани листове на базата на хартия, фибростъкло или поливинилхлорид. Всеки тип има своите предимства и недостатъци и преди да изберете нещо конкретно, трябва да изясните основните свойства и издръжливост.

Меки ролкови материали
Евтин и често срещан материал, който принадлежи към тази категория, е покривният материал. Изработена е от плътен покривен картон, който е просто покрит с лек слой битум от двете страни, а предната част е поръсена с пясък. Срокът на експлоатация на такова хидроизолационно покритие е ограничен до 5 години, но всичко зависи от марката. Като недостатък се подчертава и фактът, че този материал е запалим. За закрепване към повърхността се използват следните методи:

Fusion – долната страна се нагрява, като постепенно се търкаля по равнината на покрива.
Сухо полагане – материалът се полага върху повърхността, като се закрепват само припокриванията със смола или мастика.
Залепване – равнината на покрива, преди полагане на ролката, те се намазват с битумен състав или разтопена смола.
Други видове валцовани покривни материали се закрепват по подобен начин. Тази категория включва всички видове хидроизолации, изработени от APP и ATP модифициран битум. Основата за покриви може да бъде фибростъкло, нетъкан фибростъкло или полиестер. Техният експлоатационен живот е по-дълъг, тъй като основата не се разлага под въздействието на влага.