Покривни сифони: видове, примери за снимки, монтаж

При изграждането на къща, за да се предпази нейната основа, фасада и покрив от дъжд и стопени води, е необходимо да се монтира дренажна система. С помощта на този дизайн къщата може да бъде защитена от корозия и гниене, като по този начин удължава живота си без козметични и основни ремонти. Ето защо изборът на улуци е важен момент за комфортен престой.

Конструкция и видове дренажи.
Още на етапа на проектиране на къща трябва да изберете подходяща водосточна система за покрива, да изберете правилно нейния дизайн и да изчислите всички нюанси.

Независимо от вида, всички водосточни системи имат еднакъв дизайн:
-тръби;
-фунии;
-улуци;
-монтаж;
-щепсели;
-скоби.

При този дизайн улуците могат да варират по форма. Те са полукръгли, трапецовидни и квадратни. Улуците се монтират на места, където се оттича вода, която влиза директно в структурата на дренажа през тях. Частите им са свързани чрез адаптери и съединители. За да се предотврати изливането на вода, в началото на улука се монтира тапа.

Някои покривни конструкции могат да бъдат допълнени със специални елементи:

Кошници или мрежи за предотвратяване на навлизането на различни отпадъци и листа в системата.

Капкомери, с помощта на които се подобрява оттичането на водата.

Входове за дъждовна вода, които свързват тръбите със специална дъждовна канализация.

Пластмасови улуци за покриви.

С помощта на компоненти, изработени от полипропилен, полиетилен или поливинилхлорид, можете да създадете дренажна система с всякаква конфигурация. Това ви позволява да инсталирате такива конструкции на всеки покрив.

Пластмасовите улуци имат и други предимства:
-температурен диапазон на работа от -40С до +70С;
-леко тегло;
-сила;
-устойчивост на корозия;
-имунитет към ултравиолетови лъчи;
-наличието на различни цветове;
-лекота на монтаж.
При сглобяването на PVC конструкция се използва методът “студено заваряване”, в резултат на което не се изискват специални грижи по време на работа.

Недостатъците на пластмасовите улуци включват:

Висок коефициент на линейно разширение;
Необходимостта от честа смяна на уплътнителните гумени ленти, така че конструкцията периодично трябва да се разглобява и сглобява.
Неизправност при ремонт. Счупени или унищожени елементи не могат да бъдат възстановени.
Нестабилност на механични въздействия. Ето защо се препоръчва да се монтират пластмасови дренажни системи само в частни къщи.