Покривни сифони: препоръки и изисквания за монтаж на дренажни системи.

Монтажът на дренажна система, независимо дали се извършва самостоятелно или с помощта на специалисти, изисква да спазвате препоръките на производителя на дренажни системи.


За фиксиране на улуците се използват скоби и скоби, които са включени в основния пакет. Могат да бъдат изработени от пластмаса или поцинкована стомана.


Скоби, изработени от метал и крепежни елементи, монтират основите на фермата на покрива на сградата. Пластмасовите са фиксирани върху покривната дъска на фронтон.
Има някои препоръки за инсталиране на улуци за покрива:


• За да се осигури ефективен воден поток, улукът се полага по такъв начин, че да се получи наклон към фунията. Стойността на която трябва да бъде минимална.
• Между скобите се поддържа еднакво разстояние, така че за метални крепежни елементи е до 1 метър, PVC системата се изчислява до 60 см. Самата фуния трябва да бъде фиксирана от двете страни. Тези мерки ще осигурят твърда основа и ще предотвратят провисването на тръбите, което може да доведе до неправилна работа на цялата система.
• Скобата, фиксирана на ръба, трябва да бъде на разстояние 20-30 см от щепсела. Това ще предпази от неизправности при натоварване в бъдеще.
• За да предотвратите мухъл и повреда, дренажната тръба трябва да е на пет см от стената. Прикрепени към него със скоби, на еднакво разстояние една от друга.
• Дренажните тръби трябва да бъдат разположени по такъв начин, че да могат да получават валежи от покрива. И долните сливи, на 25-30 см над земята.
Монтирането на дренаж за пластмаса и метал е идентично.

 1. Първо маркирайте и разпределете конструкцията, свързвайки колената на тръбите, осигурявайки места за фунии, като вземете предвид покривната конструкция.
 2. Маркирайте местоположението на скобите, като започнете от крайните, след това останалите.
 3. Фиксирайте скобите на линията, където ще тече улука.
 4. Съберете и монтирайте улука в съответствие с инструкциите.
 5. Инсталирайте фунии на предварително определени места.
 6. Сглобете вертикална тръба, тя може да бъде или коляно със завои, или права.
 7. Извършете монтаж на горния сегмент на водосточната тръба.
 8. Монтирайте дренаж за долното отделение на дренажната система.
 9. След това се монтират тапи на отворени участъци от тръби
 10. Проверете твърдостта на крепежните елементи и връзките на системата.
  Не забравяйте, че дренажната система трябва да издържа на натоварването по време на валежи, не само дъжд, но и сняг. В същото време по улука могат да бъдат прикрепени снежни огради, които ще предотвратят спускането на лавинни валежи, контролирайки количеството.