Покривно покритие – дъски и плочи

Дървесината от смърч, бор и ела е най-подходяща за дървени конструкции. Почти винаги хората предпочитат по-евтина и по-достъпна смърч и борова дървесина, която ще осигури надеждността на подовата настилка, както и устойчивостта на атмосферни влияния. Те са твърди поради достатъчно голямо количество смола във влакната. Подовите настилки от ела са не само по-скъпи, но и по-малко стабилни и надеждни. Тополата се използва по-рядко, но от своя страна е по-лека и по-мека от дървесината на иглолистните дървета. Дървесината, която ще се използва за твърди подови настилки, трябва да бъде импрегнирана, така че да не се страхува от мухъл, гъбички или насекоми. Можете сами да импрегнирате дървото или да закупите вече импрегнирано. Препоръчително е да направите това преди полагане на покрива.

Дъските трябва да са с ширина 10-16 см и дебелина 22-26 мм. Те трябва да бъдат положени перпендикулярно на покрива. За полагането на меки покривни материали това е от особено значение. Например, битумните керемиди, когато се полагат върху неравна повърхност, бързо ще станат неизползваеми. Дъските се монтират върху щайгата, под покритите. Могат да се полагат на интервали от 2-6 см или на фугите. Под покрива ажурната настилка осигурява свободна циркулация на въздуха.

Тъй като плочите са по-устойчиви на износване и издръжливи, те заменят традиционната дъска. Те също така са по-лесни за монтиране благодарение на профилираните канали и накрайници, както и специалните съединители и правят покривната конструкция по-твърда. За настилка на покрива се използват само водоотблъскващи плочи. Горещо препоръчваме OSB плочи. Те вентилират покрива по-добре, което означава, че пропускат пара по-добре от дъските.

Плочите се полагат непременно перпендикулярно на покрива, с дълга страна. Всеки следващ ред трябва да бъде изместен спрямо предишния с точно половината от дължината, а между тях трябва да има празнини от 5 мм ширина, така че плочите да не се деформират под въздействието на влага. В един ред отделните плочи трябва да бъдат закрепени заедно, за да се предотврати неравномерното изоставане на цялата палуба. Това е от голямо значение, когато работниците ходят по покрива по време на полагане.