Покривно фолио

Съвременните покриви на къщи приличат на многопластова торта. Отдолу – обшивка, отгоре – покривен материал. В средата – гредите, върху които лежи всичко, и изолацията. Рехав, мек, той перфектно абсорбира влагата, която прониква от микро-прорезите на покрива и парата, идваща от вътрешността на къщата.

Мократа изолация напълно губи своите топлоизолационни свойства. Къщата става студена и влажна. Неприятно е да си в него, почти невъзможно е да го затоплиш през зимата. Излишната влага разваля гредите, причинява ръждясване на метални елементи, провокира растежа на гъбички и мухъл. В резултат на това покривът започва да тече и се руши. Ремонтът може да е необходим след две или три години и ще бъде скъп.

Покривните фолиа са предназначени да предпазват покрива от влага и пара и значително да увеличат експлоатационния му живот.

Видове покривни фолиа

  • Основно се разграничават два вида: първият осигурява хидроизолация, а вторият – пароизолация. Материалите имат напълно различни свойства и не са взаимозаменяеми. Всеки се използва строго по предназначение.
  • Подпокривното хидроизолационно фолио предпазва от външна влага. Той е прикрепен към външната страна на нагревателя. Работи на принципа на клапан – влагата може да отиде в посока на улицата, но не влиза вътре. Ето защо е важно да поставите материала, без да обърквате страните. Обикновено маркировките се прилагат отвън, което помага на работниците бързо да се ориентират, но не пречи на изясняването.
  • Пароизолационните филми се полагат под слой изолация, тоест от страната на къщата. Те не позволяват излизащата от помещението пара да попадне в изолацията. Това е особено вярно през пролетта и есента, когато в къщите се наблюдава висока влажност.
покривно фолио

покривно фолио

Съвременни покривни филми: характеристики
Характеристиките на даден материал са ясно посочени от буквения код върху опаковката.

A – подходящ за изолирани покриви, предпазва от вятър и влага, пропуска пара, устойчив е на разтягане в надлъжно-напречна посока до 190/140 N/50 mm, издържа на плътност на потока на водната пара над 2000 g/sq .m на ден, издържа на воден стълб повече от 300 mm.
AS, AM — влаго- и ветрозащита за изолирани покриви, 160/110 N/50 mm, 880 g/кв.м на ден, 1000 mm w.c.
B – пароизолационен материал за изолирани покриви, 135/110 N/5 cm, проектна устойчивост на паропропускливост 7,0 m² h Pa / mg, има водоустойчивост 1000 mm воден стълб.
C – хидропарна бариера за неизолирани покриви, 195/120 N/5 cm, съпротивление на проникване на пара 7,0 m² h Pa / mg, водоустойчивост 1000 mm воден стълб.
D – използва се за неотопляеми покриви като универсален хидроизолационен слой, 1070/890 N/5 cm, паропропускливост 7,0 m² h Pa/mg, водоустойчивост 1000 mm воден стълб.
FS, FB, FX – подходящи за изолирани покриви като отразяваща пароизолация, 176/200 N/5 cm, паро- и влагоустойчива.
FD – пароизолационен отразяващ материал за сауни и бани, 350/340 N/5 см, не пропуска пара и влага.
Покривните фолиа са евтини в сравнение с други покривни материали, но значително увеличават живота на покрива без ремонт. Следователно спестяването на тях е нерентабилно. По-добре е да направите всичко както трябва и да живеете тихо в топла и суха къща поне половин век.

 

Ако все още не сте намерили бригада за ремонт на покриви ,  то ние от РобиКомерс ще изпълним всяко Ваше желание.