Последователността на работа при изграждането на покрив със собствените си ръце

Как се издига покривът на къщата със собствените си ръце? Отговорът на този въпрос ще бъде обсъден в тази статия. Ще научите как се монтира рамката, как да покриете покрива и какви опции за покритие съществуват.

За изграждането на покривната рамка е желателно да се използва лиственица или борова дървесина. Смята се, че това са най-издръжливите материали.

Има няколко варианта на покрива:

Навес – използва се за покриване на помощни помещения, стопански постройки и бани.
Gable – състои се от два склона, събиращи се в една точка. Най-често срещаният вариант се среща в частни домове.
Бедро с четири наклона – състои се от четири наклона, два от които са с триъгълна форма, а другите два са трапецовидни.
Полускатен – хибрид на четирискатен покрив в долната част и двускатен покрив в горната част.
Палатка – четири еднакви склонове, под формата на равнобедрени триъгълници.
Многоскатен скатен – е комбинация от фронтон и бедрен покрив.
Въпреки разнообразието от опции, ако уловите същността на изграждането на покрив от най-простия вид, можете сами да издигнете почти всяка опция.

По принцип покривът на къща със собствените си ръце е изграден на няколко етапа.

Монтаж на мауерлат
Основата, върху която почива основната част от натоварването на конструкцията, се нарича Mauerlat. Просто казано, това е основата, върху която ще бъде изграден покривът. Трябва да се използват греди с напречно сечение 15х15 см. Те трябва да бъдат монтирани успоредно на билото на покрива.

За да може покривът на къщата успешно да устои на ветрове и метеорологични бедствия, е необходимо да закрепите здраво гредите на Mauerlat. Препоръчително е да се погрижите за това дори на етапа на полагане на стените. За това е необходимо, като се започне от горния 4-ти ред зидария, между тухли (блокове), да се постави дебела тел. Наричат ​​го – тел, трябва да е на метър разстояние един от друг.

Телта се фиксира в средата в тухлената зидария, а свободно висящите краища трябва да се оставят с такава дължина, че впоследствие да могат да завържат дървения материал. Ако се предполага, че къщата няма да бъде измазана, тогава външният ръб на жицата трябва да се монтира в разтвора, така че няма да се забележи.

Моля, имайте предвид, че минималното отклонение на Mauerlat от ръба на стената е 10 см. За да се предпазят гредите от гниене, под тях се поставят няколко слоя покривен филц.

Монтаж на рамката
Когато изграждането на покрива е в ход, абсолютно сигурно е, че не може да се мине без солидна рамка.

Гредите, прикрепени към Mauerlat, са рамката. Не забравяйте, че ако гредите надвишават 4,5 м, тогава ще е необходима допълнителна инсталация на писти.

Гредите със сечение 7 × 15 cm се считат за оптимални за изграждането на тухлена къща.

Гредите са прикрепени към Mauerlat със специален изрез, който е фиксиран с пирони от по 20 см. Ноктите трябва да бъдат изковани, както следва:

единият е закован диагонално през гредата в Mauerlat;
друг се отбелязва по същия начин, но от другата страна;
третият – отгоре, перпендикулярно.